JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Saturday, June 21, 2014

FINAL EXAM IS COMINGGGG!

Assalamualaikum warga universitas! gitewww. 

jadi, warga emas, warga etlit, warganegara tak perlu lah baca entry aku kali ini. sebab khas untuk warga unversitas! tahu dok unversitas tu apa? tak tahu sila silakan la ask mr google. dia kan segala jenis macam benda dia tahu. bajet bajet jewwwww dieww tuewwwww. tapi kalau tetibe dia cakap did not found. hmmm, mohon jangan cari aku la. hahaha

kalau sapa warga Uitm yang tengah buat degree, hmmm hmmm hmmm aku rasa semua tengah busy mengadap buku kan? movie? gossiping? lepaking? sleeping? oh no, tu semua dah tak penting dah uols. especially kalau yang amik 5,6,7 subject tu. haa kalau yang amik 2 seubject tu aku percayaaaaaaa sangat sangatt dorang tengah berhoneymoonday dengan yang tersayangg. hakhakhak


so do you? *hempat tiga dua satu hari lagi* ohemgeee ohemgeeeee!! 
camne preparation uols semua? masih ada yang dilamun ombak rindu? bila nak sedar dari lamunan ni? *cakap depan cermin*

sapa kat sini dia memang keturunan study last minute? haha. katanya study awal-awal bukan masuk pun, bukan ingat pun and yang paling utama malas tahap cicak jadi spiderman.nampak tak aku sungguh mempraktiskan ilmu bahasa melayu masa tingkatan satu? *mohon cikgu bm aku tak baca belog aku* 
takdelah, bukan apa kalau study awal-awal orang kata bajet pulakkk, kang orang kata saja nak tunjuk pandai, saja nak saiko orangggg *kenapa kau sibuk sangat fikir fikiran orang lain?* ntah-ntah orang tu tak fikir pun macam tuu. aiyooooo sangka burukkk, aiyoo tatatauuuuuuuuu! :D :D

so sekarang ni aku just nak share dengan uols la beberapa tips yang mungkin kita boleh apply since pelajar yang study last minute ni memang kelam kabut sikit, tapi dorang sebenarnya cute cute belaka. *palm face* 

1) ALARM CLOCK

 kau tahu kenapa aku cakap alarm clock perkara paling first sekali? sebab kalau kau ada niat nak belajar tapi nak take a nap for a while, kau memang kena ada alarm clock, alarm clock ni boleh jadi hp kau, jam loceng kau yang ada telinga kat atas tu ke, atauun hosmet kau sendiri pun boleh. tapi make sure hosmet yang boleh guna pakai la. buat dia pun nap nap sekali, hmmm. aku tak tahu la pukul berapa kau nak bangun study.sebab biasanya, setiap student aku PERCAYA sungguh la dah buat jadual study/manage untuk study sendiri kan? keeee, ada study ikut mood hangpa? macam gitewwww lecturer hangpa pun mark ikut mood la giteww. *takut tak? takut tak?* mihmihmih. so nak avoid dari planning korang yang super hebat tu musnah. better ada alat/sesiapa yang mengejutkan anda. kalau jenis bunyi jarum jatuh atas lantai pun dengaq, sekati hangpa la. janji hangpa tau hangpa boleh bangun ke tidak masa tu. jangan nanti dah bangun mengejut, tengok jam pukul berapa,dah terlajak berjam-jam lepas tuu meroyannn sebab banyak lagi tak cover *cakap kat diri sendiri ke apa owner blog nih* hahaha. tapi kalau dah namanya TAKE A NAP tu paham-paham la. idok sampai 2,3 jam pun hokey. hahahaha. *deepdeep*

2) RUANG BELAJAR

sebenarnya, kalau nk study dengan proper, kau kena ada ruang belajar yang selesa. kalau kau belajar dekat tempat yang semak,serabu dengan buku berselerak, dengan baju kat lantai  kat tengah tengah tu jugak kau nak study. kau rasa kau jadi apa masa tu? transformer? *okay tak lawak pun*. jadi make sure, tempat kau belajar tu bestttt! kalau jenis duduk rumah sewa, takkan nak buat macam rumah apak hang kan? so, pepandai la hiduppp, boleh je nak cari space supaya orang lain pun boleh guna, tak pun, hang start enjin kete hang, pi la study kat library. kalau library pun bising, kau pergi jerit kat muka dia kuat-kuat "aku nak exam la b***h!!" hahahaha. kau tengok, kalau dia tak tumbuk kau, mungkin dia akan masukkan kasut dia dalam mulut kau :'D

3) BUAT PAST SEM JE..

kau jangan nak demand lebih tau kalau kau memang jenis study last minute. meh aku kasi imginasi baik punya. gap untuk paper law ada 2 hari, tapi kau nak study law tu macam kau mula-mula masuk sem. kau dok tenung ayat tu lelama, dok pikir benda lain kejap, lepas tu tenung lagi *tak paham and tak masuk punya pasal* lepas tu bilanya nak hafal? bilanya nak tahu tajuk apa yang popular keluar exam? so how? nak study hard pun boleh, tapi kena la smart jugak. bagi balance benda tu. so better kau bukak past sem, buat soklan past sem. tapi aku lagi suka review dulu semua soklan past sem, at least kita dah tahu soklan apa yang ulang-ulang kan. lepas tu tak yah buat pun. mihmih. amik tajuk yang keluar study kat buku tu. haaa, kita study based on past sem la. lepas dah go through semua, dah tanda yang dah baca, baca la sikit sikit asal tahu yang belum tanda tu. so, at least kau tengok semua sub topic dia. better tahu dari tak tahu.

4) JANGAN PERCAYA!

ish apa yang tak percaya ni? hint ke apa? haa korang mesti selalu sangat terlupa pasal ni. tolongggg la jangan percaya kalau korang tanya kawan "weh,kau dah study ibm tak?aku belum bukak buku lagi ni" "weiii aku tak study lagi, aku duk tengok movie je ni". pastu mula la kau rasa selesaaaa dan nyamannn nya status kau sekarang. ada gang katekooo, mana tak rasa syiokkk. kau pun apa lagi, teruskan lagi aktiviti yang membuang amsa tu, sebab mood study untuk final exam tak datang lagi katanyaaaa. hmmm, tersangkut dalam jem kot, traffic light pulak rosak. mana tak lambat kan? tetibe pulakkk, minyak habisss nak teruskan perjalanan, wahhh lagi maciammm lambat la nak sampai mood tu. hahaha. kau bebaik tau! kau study tak payah nak peduli orang tu study ke idokk. asal kau tahu kau tu study ke idokk??? haaa deep tak? deep tak? haha

5) HINT!


wah wah seronoknyaaa anak-anak ibuuu dapat hint! lelagi dari uitm shah alam. #EH. hahahaha. rasa macam donia ini ana yang punya. baru nak bukak buku start study,dapat pulak whatsapp dari kawan bagi hint untuk AIS!sungguh heaven wa cakap sama luuuu. pastu tengok, dah kaji bagai, eh sikit je ni. *tutup buku sambung tengok movie* sambil hati senanggggg. dah habis movie baru sambung study ikut hint SEBIJIK SEBIJIK. hint tu, hakakk pun sukaaa, tapiii kann jangan la mudah sangat percayaaa bolat bolat sampaikan tajuk lain pun tak baca dik non. kalau banyak sangatt hint dpt, ok takpe relax dulu. study semua dulu. hint tu senjata terakhir kita guna! dah study semua, baru study hint. nampak tak ada senjata bagai? final exam ni pun pergii berperang jugak okay. berperang dengan diri sendiri demi masa depan katekoo.haha. jangan tengah orang lain duk lajuuuu je jawab soalan, kau duk tenung kertas soalan, duk cari mana hint yang aku baca tuu.

okay tu jelah nak share! hope berguna la untuk kawan-kawan yang nak exam. aku share bukan sebab aku ajet ajet agushhh tauu.aku pun akan apply jugak  benda ni. Inshaa'Allah. saling mengingati tak salah punggg. hehe

 gambar ni macam kejam sangat je examiner tu kan. mihmihmih. 

 tipulah kalau tak stress kan waktu study week ni. so nahhh a few ways to reduce your stress! hope its work with you okay candidates!

 

and..finally i want to say
GOOD LUCK ON YOUR FINAL EXAM! 
all out kan apa yang kita dah buat for this semester. kegagalan lalu bukan penghalang untuk kita terus bersemangat dan bertindak lebih agresif! *hahaha* 
prove to your parents that you can do the best in your exam and remember, all these things is for your future! you feel so hard now, but it is worth in your future.

*kau tahu ta aku amik masa rehat + terlebih 1 jam belajar untuk siapkan entry ni* 
mihmihmih. 
adios!

Tuesday, June 10, 2014

IBM SHOWCASE

Assalamualaikum...

hollaaaaa! aku rasa, semester ni tersangatttt busy kalau nk compare dengan semester lepas. sebabnya sem ni banyak sangat cuti seminggu seminggu. hehe, lepsa tu mula la test semua berderet kan plus buat kerja last minute kann, memang macam lipas kudung la buat kerja. tapi Alhamdulillah, everything went well. kita je nampak susah benda u, tapi bila kita dah lalui,dah lepas. sebenarnya kita mampu tangani. so ucapan saya pada hari ini ialah jangan cepat give up dalam buat apa sekali pun! hehe :)

IBM sebenarnya salah satu subject yang bacherlor of accountancy kena amik. international business. so kitaorang diarahkan untuk memilih SME company untuk di interview. lepas tu present with the product masa dekat showcase tu.


 alright, gambar atas ni hari kami interview owner bahulu'd bayu ni. dari segamat, terus ke gombak untuk interview. Alhamdulillah, owner dia sangat baikk and sanggup layan karenah kitaorang ni. hmm, nasib baik dah berkeluarga. *LAH* haha

 yayyy! we are completed our task :)
simple, nice and cute our mini booth. decorated by us.
bahulu'd bayu boleh seearch ye untuk maklumat lanjut, if ada antara uols nak order untuk wedding as goodies bag, bahulu'd bayu provide this service! 5 filling include original boleh pilih :)
chocolate, strawberry, blueberry, pineapple and original

 kitaorang booth yang pertama di datangi panel. mula-mula cam blur tak tahu nak buat apa, tapi set mind buat ala santai santai supaya ada jawapan ikut logic kens. haha. thanks panel yang kasi tips untuk next question by other panel. hehe :)

 of course la ada pic bergambar dengan booth sendiri. bila lagi. ye dokk? haha

 because them is too cute!

 after done present to two our panel. its time for round the hall for a food! haha
setiap booth makanan kitaorang try, lepas dahaga singgah booth cute ni untuk minum secawan coffee. coffee diorang sedappp!

 having acah-acah hi-tea.lul.hehe. kena la propa sikit kensss. kiri kanan pegang makanan. tadi my housemate bukak booth ice cream! yeahhh, so nyummy! :D

 lepas tu amik makanan kat booth sebelah. booth amirul, kitaorg punya classmate. okay sedap! boleh bawak ke kelas lagi ok. haha

adik-adik habang habang hakak hakak beli la CD yang original. hahaha. oh tidakkk, be original of you. pun boleh la kannn. huhu

rasa lega bila showcase ni dah settle. tinggal test je lagi ni yang berderet. esok malam pun ada test, tak larat sangat nak study malam ni. konsep redha boleh x? hahaha

final is around the corner. tinggal lagi 2 minggu lebih sikit la nak final. jadual final pun boleh tahan nak buat tercekik otak ni. *so hiperbola*
ada 3 paper yang killer paper berderet without no gap you knowwww! so how to manage? gosh, nak tak nak kena study awal kan. pray for my final exam ok uols!

thanks my team member beri kerjasama yang sangattt impress! less than 1 week, we managed to complete the task. hehe. *nampak takk sangatt last minute*

jom study untuk test esok malam! nasib student, malam itu indah untuk study. ahaks.
good night readers!

Sunday, June 8, 2014

SABAR

Assalamualaikum

sabri = sabar

punnnnn, sempat lagi tu.hehe. 

sebenarnya hati ni rasa nak sangat mengarang kat blog mcm dulu-dulu. tapi ada satu halangan, halangan yang tak pasti. kenapa aku cakap tak pasti? sebab halangan dia bukan sebab aku busy or whatsoever, tapi aku ada satu statment dalam minda ni bila nk update blog. iaitu "ada orang menyampah tak aku update-update ni?"

hahaha. macam kelakarkan, actually bukan blog saja, even kat facebook, aku jarang update status yang ke arah personal pasal diri aku. hmm, tapi a few last day aku abaikan statement aku tu,aku wat bodoo je and aku update jee.haha. tapi lepas update aku jadi malu. kalau mcm dlm keadaan sedar, aku baca balik macam memalu,aku akan padam status tu. mihmih. dekat twitter lagi la, hilang terus aku. sebab application tu xde dalam hp kan, jadi memang xdelah aku nak rajin bukak dekat laptop semata-mata nak bertweet

aku rasa bagus jugak sebenarnya statement yang ada ni. at least aku takdelah over sangat macam dulu dedahkan hal personal aku. *menyesal*

so dekat blog ni pun, kalau nk cerita pasal aku dengan tunang aku pun, hailah aku fikir dua tiga kali jugak la. biarlah aku simpan je yang sweet sweet tu. BAHAHA. at least aku takde buat orang yang mungkin belum ada pasangan atau ada pasangan tapi belum ke arah tawen tawen ni rasa sedih ke, jeles ke, atau rasa macam nak muntah tengok aku dengan tunang aku kan. well, rambut sama hitam, hati kaler lain-lain kan.
tapi kalau aku rasa benda tu sekali sekala aku share, it doesnt matter kot aku rasa. bahaha. 
so senang citer ada dua. aku tak nak share tapi aku nak share. so, untuk adilkan diri aku, ada part aku share, ada part aku tak share. hehe.

sebenarnya aku nak bercerita pasal kehidupan yang perlu banyak kesabaran. tapi kawan aku dah email keje yang aku kena buat kan. so aku tak jadilah. nanti la aku nk membebel kat blog sendiri. sebab blog aku kan, aku punya suka la nak berhenti menaip kat memana pun kan. haha. 

nahhh belanja satu gambarrrr itewwwww!


spek mak nenek kita pegi beli. nyesal pulop rasa. tapi takpelah, baru rareeee! haha. 
good night readers :)