JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Friday, October 18, 2013

Kehidupan...

Assalamualaikum...

kita tahu bila kita happy, kita akan ketawa. bila kita sedih kita akan muram dan menangis. tapi kita takkan tahu apa yang akan berlaku pada hari esok. sampailah hari esok itu tiba. semalam kita gelak sakan dengan keluarga, kawan-kawan dan orang tersayang. tapi kita tak tahu, adakah gelak tawa kita itu akan berterusan untuk hari esok. kita tak kan tahu. malah, kita juga kadang kala akan rasa sangat takut dan penuh misteri untuk hari esok. dengan doa dan harapan, agar tawa itu berterusan. tapi kita hanya mampu berdoa, memohon dan berharap. yang menentukan setiap apa yang terjadi dalam hari-hari kita ada la DIA. 

diturunkan kita ujian. bila sebut ujian, ujian bukan saja untuk bersedih. kejayaan, kekayaan, kemenangan. itu juga ujian, apatah lagi bila gagal, miskin, serta kalah. untuk mengingatkan kita, menyentakkan kita dari kelalaian, untuk mengukur tahap keimanan kita. untuk kita terus bergantung kepadaNya.

kadang, ada orang, menyembunyikan kesedihan dari apa yang berlaku dengan gelak ketawa. berapa ramai yang mampu buat begitu? sampai bila dia boleh "pretend" begitu? hati manusia, lama-lama akan penat. 
hiduplah dengan redha, positive serta berusaha untuk mempertahankan apa yang Allah telah kurniakan. pertahankan sumber kekuatan dalam kehidupan. pertahankan apa yang selama ni anda ada.sapa paling bermasalah? hahaha. 
rindu ketawa dengan diorang ni :)

No comments: