JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Friday, March 15, 2013

ENTREPRENUERSHIP! BE PREPARE GUYS ;)

Assalamualaikum

holaaaaaaa readerss! sapa kat sini yang amik ETR? sapa esok yang akan involve dalam presentation VIVA esok? saya yang kat sini takut, nebes risau? angakt tangan! *tengah menaip sambil tangan sebelah angkat tangan*

yeeee finally, esok adalah hari yang dinanti-nantikan. xdelah menanti sangat. tapi sebab selagi tak berlalu selagi tu la tak free kan. so jadilah hari yang dinantikan untuk semua student yang amik ETR. esok la hari untuk kita convince yang product kita bagus. tapi masalah aku sekarang adalah. mcmne nak yakinkan dorang? aku risau sebab penyampaian aku melalui perkataan adalah sangat low okay. so that, aku kena cari alternatif untuk improvekan diri dari segi penyampaian. sebab tu aku tak bercita-cita untuk menjadi pembaca berita atau penyampai radio mahupun pengacara tv. haha!

sini aku letak kan sedikit TIPS! untuk SAMA-SAMA APPLY. bukan bermakna aku kasi tips ni aku bagus. tak. sebab hakikatnya aku sendiri yang cari tips ni untuk aku apply kat diri aku. sapa classmate aku, dorang tahu la macam mana gugupnya aku bila buat presenatation. yes i am! huh 

ini tips officially aku google okay. haha

1) sebelum presentation. kita kena fokus. tahu apa yang hendak kita sampaikan. faham dengan betul. jangan syok sendiri.

2) kenali bakal audience anda. sapa mereka. apa status mereka dan tujuan apa untuk mereka dengan. so that, after presentation we can reach our main objective apa yang hendak kita sampaikan kepada mereka. kira macam, lepas aku habis presentation. aku harap apa yang aku nak sampaikan pada dorang, boleh sampai and faham dengan baik.

3) membaca atau mengedit kembali paparan slide yang korang dah buat. well, as you know. if you are not familiar with your own slide. itu akan menganggu proses penyampaian. so that, study your slide jugak. make sure slide tu takdelah terlalu crowded and senang nak faham and of course la menarik!

4) lakukan latihan sebelum membuat presentation yang sebenar. biasa kita apply kat depan cermin, so now apa kata kita cuba buat depan kawan kita. and suruh dorang tanya kita any question yang menjadi kemungkinan di tanya. so that, kita time tu dah ada skill untuk handle the question and cara nak jawab. InShaa'Allah.

5) kalau boleh pergi tempat yang anda bakal present . and buat latihan dekat situ. so environment dia pun kita dah boleh konker kan. 


okay itu sahaja. kepada kawan-kawan ku. good luck for your presentation! DO YOUR BEST!
my product is.................................YOGURT RICE KURMA FROM RICE URBAN ;)


my group. ada sorang lagi lelaki. oh fire extinguisher. penyibuk! 

nantikan entry selepas presentation okay! ;)

No comments: