JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Friday, January 18, 2013

KENAPA MENGANTUK DALAM KELAS?

Assalamualaikum

salam jumaat semua wahai gegadis dan jejaka sekalian...
hari ini hari mengantuk sedonia aku rasa. aku terlampau mengantuk gilaaaa. semalam tido around 2.30 pagi, bangun kul 6.15 then tido balik, then bangun balik kul 8.30. act itu normal kot aku rasa masa tidur aku,, tapi tak tahu kenapa dia mengantuk sangat.even dalam kelas, aku dah tersengguk-sengguk,mata tutup buka, mulut jangan kata. menguap tigaratushenampuloh kali kot. kau mampu?
sampai tahap nak ckp " miss jom la habiskan kelas, saya mengantuk ni...." SELFISH TAK I? hewhew
dah la pagi tadi 9-1 direct kelas. azab menahan mengantuk sangat superb la kan. strong gila aku. well, kita perlu banyak teknik :P

first, kenapa kita mengantuk dalam kelas masa lecturer kat depan tengah mengajar? 
adakah sebab lecturer tu agak membosankan? pengajaran yang mendatar? suasana yang suram? atau, mungkin kau memang student yang bermasalah. haha. ingat! banyak faktor okay kenapa kita mengantuk. 

tidak cukup tidur

well sebagai student yang cemerlang *ahaks* kita perlulah mengurus masa tidur dengan baik. tidur yang cukup akan menghasilkan hari yang lebih bersemangat! eh tak giteww? kenapa kita tak cukup tidur? ini sebab kita kekurangan "disiplin" dalam diri. di mana kita tahu kelas kita esok pagi, tapi malam tu kita masih lagi stay up untuk study  layan setia hujung nyawa dekat malaymoviefull. *terasa lempang muka sendiri*

tidak sarapan pagi

ada sesetengah orang yang tidak boleh amik sarapan pagi. mungkin mereka sudah biasa kot. jadi, kepada yang tak biasa, jangan skip breakfast anda. walaupun hanya sekeping roti. tapi kehidupan saya sebagai seorang pelajar, untuk keluar breakfast adalah sesuatu yang mustahil, melainkan kelas habis awal. haha

tidak bersedia

maksud tidak bersedia yang saya bawa di sini ialah, kita tidak tahu atau tidak cuba untuk baca terlebih dahulu apa yang bakal di ajar oleh lecturer kita. well, this is normal. aku pun selalu sangat mcm tu. secara logik la kita fikir, if kita baca dulu, then masuk kelas lecturer ajar, for sure, ktia lebih paham apa yang sedang lecturer kita cakapkan kat depan. am i right? so, kenapa benda ni susah sangat nak apply dalam diri ini? huhu. maka dengan itu, marilah kita berubah! jangan tunggu disuap baru nak nganga. pi cari makan sendiri tuh! ;p

CARA-CARA MENGATASI MENGANTUK

aku nak tekankan kat sini, ini tips aku. memang aku buat. memang tak baik. memang tak senonoh. tapi selagi boleh cover, why not kan? hewhewhewhew. perlu di ingatkan, mengantuk dalam kelas and kita tak mampu nak overcome this problem. kerugian besar untuk kita sebagai student. mana-mana pelajar cemerlang, dia punya tips mesti fokus dalam kelas. so kalau mengantuk mcmne nak fokus kan? so kalau tak fokus cmne nak jadi pelajar cemerlang kan? hewhewhwew! walaupun saya bukan pelajar cemerlang, tapi saya layak kan update entry mcmni? kan kan kan kan? haha

first, apa yang aku buat. aku buat-buat faham. well, sangat ntah pape. tapi kalau biasa buat. "buat-buat faham" tu kan, bila kita angguk, and ooo and ooo. then mesti ada satu point yang buat kita tertanya and nak tahu, then kita related dengan apa yang kita dah dengar walau tak masuk tadi. kemudian, push otak untuk bergerak, untuk faham balik. tp this method *amboi method la sgt* agak berbahaya ye bg yg xbiasa. sebab akan ketinggalan untuk info yang seterusnya. toingg toingg toinggg....tp AT LEAST u have an effort untuk faham. dah alang-alang mengantuk, so u push otak untuk bejalan. its work ok! hewhew *for me la*

second, of course la, tangan perlu pegang pen. tulissss tulisss tuliss and tuliss
kau tulis apa? "LAPAR?" " MENGANTUK?" haaa gitewwww. pastu lukis gambar katun, love love bagai. kan? ckup buku kau, buku kawan kau conteng kan? kan kan kan? *aku letewwww*
sepatutnya, tulis jela apa yang kau dengar and keluar dari mulut lecturer. sangat berguna sebenarnya.biasanya org mengantuk akan fikir "takpelah,aku belajar/baca sendiri la kat bilik". tapi sebenarnya, quality pembelajaran tu tak sebagus mana yang kita fokus and amik semua input dari lecturer. at least, if kita terlepas pun, kita boleh baca balik semua yg lecturer cakap kan? tapi kalau sampai tulisan kau dah jadi cakar ayam, tak macam tulisan, tulisan doktor pun tak semengah kau. u should do something. berdiri secara tiba-tiba dan tanya satu kelas "kenapa? kenapa? kenapa?" dengan muka gelabah? huahuahua

handphone? haa, agak tak sopan sangat sangat la. tp as long as boleh cover, jangan sampai kantoi. aku rasa okay la. and AS LONG AS kau pun tolong la diri tu untuk faham. bukan main handphone semata-semata untuk twitter, fb bagai sampai hilang terus fokus. ini maksud aku, tolong diri untuk tak mengantuk, at the same time cuba untuk faham apa yang disampaikan. kekadang kita tengok phone, mcm aku la kan. tgk phone, mata aku boleh jadi segar sikit. kot la terscroll twitter, ada benda lawak ke kan. haaa. ok jgk. tp duk belakang senang la, duk depan. kau makan kasut la kan. huahua

minum air masak? hmm, aku tak tahu, tapi untuk aku. ia tak berjalan kot. huhu. sebab tu aku tak praktik kan. kecuali aku mengunyah makanan or gula-gula. tapi akan terasa mengantuk balik lepas makanan/gula2x tu habis. dasat kan tahap mengantuk tu? hahaha

aku tak tahu nak kasi tips apa, sebab aku bagi semua aku buat kang, kang merosakkan orang. jadi baik aku stop kot. pepandai la nak jaga diri memasing. *laa pulak doh?* :p 
sebab aku bukan pakar motivasi atau whatsoever kan. saja je nak berkongis. kot la korg ada lagi cara lebih berkesan. student kan banyak la dia punya alternatif tu.

tadi aku tersangat mengantuk, aku dah mendagu dah kepala. guna tangan belah kiri, so that senang la nak nampak lect mengajar even mata dah memang layu gila. satu hape tak masuk kan. pastu aku give up sangat, aku mendagu belah kanan pulak. pen aku pegang belah kiri. dan dan tu la nak cakap aku kidal. mihmihmihmih :p
tutup mata, tido kejap. hikhik

conclusion, mengantuk dalam kelas perlu di cegah! sebab kita akan rugi besar. nak suruh kawan ajar pun, xmcm lect ajar kan? nak pergi consult? kau rajin ke? aku malas. lalalalala


engkorang yang mana satu? ;p 
tak nak kalah yang belakang sekali tu siap terbaring. melampau sungguh. haha

No comments: