JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Monday, August 27, 2012

bertabahlah..Allah itu sentiasa disisimu :)



just sharing with others from youtube.

kadang, masalah atau dugaan buat kita lupa, siapa yang menghendaki ia berlaku.
sampai satu masa, sesuatu akan menyedarkan kita. 


Tuesday, August 14, 2012

KATA-KATA! :)


Assalamualaikum

hai semua, entry kali ni wirda nak share beberapa kata-kata yang wirda suka sangat2x and boleh kata sesuai SANGAT lah! dengan keadaan wirda sekarang. ini pun wirda amik dari fb jugak, wirda percaya ramai yang dah selalu tgk or pernah share. tapi nak share jugak! haha

even pesan pun, hati tetap nak berharap. degil kan? haaaa, sekarang hamek kau! -,-
ini sedih sikit, sebab sekuat mana kita cuba pertahankan,kalau dah tertulis kita bukannya untuk atau dia bukan untuk kita, ia tetap akan pergi. tapi sekuat mana kita menolak, jika dia dah tertulis, kita tetap bersama. its about jodoh :)
kadang bila putus dengan kekasih, kita rasa nak letak perasaan benci. tapi sebenarnya, perasaan tu PALSU! percayalah,takde org yg boleh membenci org yg kita syg. sebab kita dah lalui segala pahit manis dengan dia.
"awk, saya tetap syg awak"
*degil*
ini aku suka, tp tak suka part dah putus jgn ucap sayang.hewhewhew
kawan aku bagi kat fb, thanks tika. seriously sangat kena! itu yg sedang aku lakukan. 
sedih. itu  je mampu cakap :(
sedikit emosi ye.




korang ada lagi tak benda mcm ni yg best2x? boleh la share kat wall fb wirda. i loikeee :'D
heyyy! saya dah xnak sedih2x ok, dah RAMAI sangat bg kata semangat,. dan RAMAI sangat *mungkin* yang tahu kisah saya dari A-Z. oleh hal yg demikian, saya perlu MATANG! PERLU!
bak kata seorang follower sy (wan)
"create future!" btw, aku suka komen kau wan! :)

thank you semua. insyaAllah, lepas ni xde dah entry sedih. tapi entry meluah perasaan tu ada xpekan? hewhew. tapi janji xnak emo2x sangat. huhuhu. sampai ada yang nanges baca entry "putus cinta" kita. rasa malu la plak. sampai inbox suruh buat novel, sampai kasi kata2x semangat dua tiga kali. seriously im touched. *nanges*




Thursday, August 9, 2012

LEPASKANLAH DIA DENGAN IKHLAS WIRDA...

Assalamualaikum....

bukan senang untuk lepaskan orang yang kita sayang. dengan orang yang kita anggap "bakal suami" kita. bukan senang untuk lepaskan dia untuk perempuan lain. bukan senang untuk terima semua ni dalam masa yang singkat. tanpa salam, tanpa pembuka bicara, aku PERLU lalui benda ni tanpa aku duga. aku diberi pelbagai ujian,kali ini aku gagal,aku give up aku berserah dan redha dengan apa yang dah terjadi.

kadang-kadang perasaan rindu itu datang disaat kita boleh hidup tanpa dia. mulut kata boleh, hati meronta-meronta menangis, terseksa. tapi apa pun hidup perlu diteruskan, kita PERLU jugak untuk teruskan hidup walau semuanya dah berubah. bila rindu tu datang, kita mula ingat kenangan lalu, tengok gambar dia, nyanyi lagu feveret dia, ceritkan kat kawan karib kenangan kelakar dengan dia. :')
sakit tau tak. sakit sangat. seolah2x cuba mengembirakan diri sendiri dengan cara macam tu. seolah-olah nak rasa dia masih hidup dalam kehidupan kita. hakikatnya?

dia dah tak sayang kita, hati dia dah berubah. dia dah ada penganti. dia bahagia tanpa kita. dia dah tak peduli dengan hati kita yang terseksa kerana dia. dia dah TAK PEDULI. 

kenapa susah sangat nak pujuk hati ni? kenapa hati ni degil dan keras sangat untuk terus sayangkan dia? yaAllah hati, jangan buang masa, kau masih muda untuk buat mogokan hati seperti itu. masih banyak yang akan kau lalui untuk masa hadapan.

hati ni dah penat, penat untuk berlawan untuk mendapatkan apa yang kita nak. penat untuk mempertahankan apa yang kita inginkan. tapi walau penat, TAK PERNAH sedikit pun rasa benci, dan buang dia dalam hidup aku. cuma aku beri sedikit ruang untuk aku buka minda aku, buka fikiran aku tentang kehidupan ini bukan hanya semata-mata kerana cinta untuk lelaki. banyak lagi perkara yang boleh aku buat yang boleh mengembirakan hati ini. biar semua itu jadi satu pengalaman terbesar dalam hidup aku.

girlfriend dia suruh aku lepaskan dia untuknya.suruh aku terima kenyataan bahawa aku bukan lagi dengan sabri.sabri yang mintak aku bersabar, sabri yang mintak untuk kembali pada aku. sabri yang bagi aku harapan, tapi aku jugak silap, tidak tegas n takde pendirian dalam melakukan keputusan.hati aku lemah ketika dia ucapkan balik kata sayang. sekarang? aku sendiri yang sakit. 

aku lepaskan dia untuk kau. mungkin hari ini, ketika ini aku dalam keadaan terpaksa melepaskan orang yang aku sayang, tapi mungkin satu hari nanti,aku tersenyum melihat korang berdua bersama. mungkin aku akan ikhlas melihat korang bahagia. sejujurnya, bukan senang untuk itu semua. semuanya perlukan masa. MASA yang akan MENENTUKANNYA. aku takkan pernah putus berdoa untuk tenang dan damaikan hati ini, semoga aku diberi kekuatan untuk melepaskan dia seikhlas hati.

abg, apa yang wirda nak. abg jgn buang wirda bulat2x dalam hidup abg, wirda nak walau secebis nama wirda masih ada dalam hati abg. wirda nak kehadiran wirda dalam 6tahun lebih ada memberikan kesan yang positive untuk abg.kita dah lalui mcm2x. MACAM-MACAM ! jadi wirda percaya, semua ni pun bukan mudah untuk abg. wirda tahu, tapi mungkin kita dah xde jodoh untuk terus bersama. masing2x dah pilih jalan yang terbaik untuk kita. semoga jalan ini memberi lebih kebahagian untuk abg n wirda. jaga apa yang abg ada sekarang, jangan ulang kesalahan yang sama.wirda tetap mcm dulu, akan sayang abg mcm dulu, sampai saat wirda akan diijab kabulkan, wirda PERLU padamkan abg dalam hati wirda. PERLU! buat masa ni, biarkan wirda menikmati sayang yang masih bersisa :')

kak ju, wirda tahu wirda xpatut marah akak sebab amik sabri dari wirda, akak xsalah. kehadiran akak menguatkan lagi keputusan wirda sebenarnya. wirda mungkin masih muda, belum pandai kawal emosi, belum kenal dunia sebenar,wirda hanya tahu apa yang hati wirda nak sampai satu masa,bila wirda xdapat hati wirda nak, wirda seakan marah dan benci akak. tapi jangan risau, wirda masih jaga hubungan kita sesama wanita. jangan kerana lelaki, kita bermusuhan,tak dapat papepun. tapi, wirda terkilan...andai akak tahu and paham perasaan wirda, kenapa dari awal jugak akak masuk dalam hubungan kami? :( kenapa akak tak cuba duduk kat tempat wirda? kenapa akak keraskan hati untuk mulakan sesuatu yang akan mengorbankan satu hati? :(
sedih, tapi semuanya dah tertulis, semua berlaku atas kehendakNya, mungkin ini ujian untuk wirda lebih kuat and tabah dalam menghadapi kehidupan, agar wirda sedar, tidak ada yang lebih bernilai melainkan cinta kepadaNya. wirda lepaskan sabri untuk akak, agar akak jaga dia baik2x. mcmne pun, dia atau wirda PERNAH bersama selama 6 tahun lebih. akak tak boleh desak wirda atau dia untuk lupakan semua tu secara drastik. tapi wirda akan cuba. satu je wirda nak ckp, jangan pentingkan diri sendiri. wirda dah berundur, bermakna wirda bagi ruang untuk akak, tapi akak xboleh jadikan pelajaran atau study wirda sebagai alasan utnuk wirda lupakan sabri sebab wirda masih muda. wirda mohon sangat. wirda lebih kenal sabri mcmne, wirda kenal hati dia kak. tu je, thanks dengan semua ni kak. terima kasih banyak2x. 

nak buat apa kenang boyfriend org lagi wirda? :(
*tak pernah terfikir ayat ni akan terjadi untuk aku? ;(*

semoga abg bahagia, wirda pun akan bahagia. cinta tidak semestinya memilik,tapi melihat orang yang kita cinta itu jugak satu bukti cinta kita kepadanya. kerana cinta perlukan perngorbanan :)



Wednesday, August 8, 2012

CINTA BUKAN MILIK KITA

Assalamualaikum


sering kali kita terlupa, apa yang kita miliki sekarang adalah bukan milik kita. sehingga kita "hilang arah" bila kita kehilangan sesuatu yang kita anggap itu milik kita. sedarlah, kita tidak punya apa-apa. kita hanya meminjam, dan sampai masa, pasti kita harus pulangkan kembali.

CINTA....sesuatu yang subjektif untuk didefinisi. setiap orang saya percaya mempunyai pandangan masing-masing tentang erti cinta. tapi cukuplah sekadar kita tahu, cinta itu anugerah Allah. satu perasaan yang diberikan kepada hamba-hambaNya. perasaan cinta datang tanpa diundang,pada seseorang yang mungkin kita tidak pernah terfikir,pada masa dan ketika yang mungkin kita tidak jangka !

pada masa munculnya perasaan cinta, kita seharusnya memohon pergantungan kepada Allah, agar kita tidak tersasar kerana cinta, cinta itu suci, tapi manusia yang salah menggunakan atas nama cinta. kerana itu, bila sebut cinta, sesetengah orang mempunyai pandangan yang negative tentang cinta. kesian, walhal bukan cinta yang bersalah, tapi manusia yang menggunakan atas nama cinta. salah mengaplikasikan erti cinta dan kehidupan dalam bercinta. 

bila bahagia, semuanya indah, hampir terlalai atau SUDAH lalai dengan dunia cinta sehingga mengenepikan hukum-hukum agama. bila cinta yang diagungkan,cinta yang telah dinoda itu pergi, hidup kucar kacir, mogok itu mogok ini. sapa yang bersalah? walhal, Allah memberi cinta itu untuk digunakan mengikut cara yang betul, tapi kita tetap endah akan hal itu. maka Allah mengambil kembali apa yang bukan hak kita. kerana cinta adalah bukan milik kita. kerana itu cinta datang dan pergi tanpa diundang, tanpa memberi salam,tanpa kita sedari. semuanya kuasa Allah. 

hadir atau pergi, kita harus bergantung kepada Allah.pernah dengar "Allah menemukan kita dengan orang yang salah,sebelum menemukan kita dengan orang yang betul untuk kita" ? sebenarnya, bila putus cinta, xde orang yang boleh menolong kita, hanya dengan kekuatan mental kita sendiri. kecewa, sedih, pedih, sakit, rindu segala perasaan yang timbul itu kita harus kuasai agar ia tidak menguasai kita. belajar untuk memotivasi diri,muhasabah diri dan positivekan minda dengan perkara-perkara yang baik. abaikan segala kata hati yang bergerak tanpa dikawal.

lepaskanlah dia pergi, jika dia tercipta untuk anda, sejauh mana berlari dan menyembunyi, dia akan datang kembali untuk anda. percaya dengan kekuasaan Allah, tidak ada yang mustahil.

tapi mencegah itu bukankah lebih baik dari merawat? oleh itu, bagi saya..kepada yang mahu memulakan sesuatu yang boleh memberi effect yang besar untuk masa akan datang, fikir dan kaji betul-betul. adakah anda sememangnya ikhlas untuk dia? bersungguhkah untuk dia? atau sekadar "suka-suka" untuk dia menemani anda dalam waktu kebosanan.ini umum, mahupun wanita atau lelaki. jangan mulakan sesuatu yang kita sendiri tidak jelas tujuannya.



Friday, August 3, 2012

PERTAMA DAN TERAKHIR TENTANG TEST JPJ

Assalamualaikum

1 August 2012 , which is last two days aku ada jpj test. penangan jpj test since awal 2 minggu dari tarikh booking lagi aku xsenang duduk, kaki tangan sejuk, sampai terbawak dalam mimpi, macam-macam pikir lepas tu geleng-geleng kepala sengsorang. al-kisahnya, aku ini adalah calon "ULANGAN" ulang suara. "ULANGAN" maka dengan itu aku takut la kan, kalau buatnya aku "TERULANG LAGI" disebabkan aku FAILED bahagian bukit, jadi parking and 3 penjuru aku CONFIRM la xboleh nak buat. time tu, aku satu badan mengeletar, sambil tahan dari menangis, malu la kalau orang tengok. then kol ayah, terus nanges T_T 
time tu dah xpeduli dah org lain, pastu kol ehem ehem *ketika itu* , lagi laju je nanges, sebab al kisahnya aku nak buktikan dia aku boleh ada lesen -,-

tiba untuk jalan raya, aku rasa macam boleh lulus la, sebab semuanya okay, even ada la mati2x tu sekali dua je pun, tapi bila on the way nak masuk ke pintu sekolah memandu, masuk gear 1 kereta aku mati lagi. terus JPJ tu FAILED kan aku!!! geramm ohh, xsampai 100 meter pun, dah nak sampai tp dia failed kan aku, timbang rasa la sikit :(

eh jap, kemain aku citer first test jpj aku yang hampir 7 bulan berlalu.hehe, then, 1 August 2012 aku booking lagi tarikh, lama tu gap nak amik test balik! masak la aku kan, tapi aku amik kelas tambahan 2 jam sehari sebelum test, lepas tak lepas terpulanglah, dah usaha dan doa. 

malam tu, aku sibuk hapal step2x untuk parking, sebab aku tak nak terlalu fokus kat bukit sampai yang lain aku abaikan, 3 penjuru yang senang tu pun aku hafal! -,- 
pagi esok tu aku bangun pepagi, pakai cantik-cantik *ERK? :p* lepas tu dah siap tunggu cikgu dtg amik, btw, i siap buat solat hajat lagi lepas subuh tu untuk test jpj nih. serius aku takut sangat-sangat, aku tak penah senebes ini. TAK PERNAH *kot*
sambil tunggu cikgu datang aku tak putus-putus berdoa, kejap tarik nafas,kejap pejam mata, kejap buat xdepape, kejap pk yang bukan-bukan, banyak kejap la. sampai aku tak sedar hampir sejam aku tunggu cikgu aku, tiba dapat mesej, dia ckp "sorry saya baru bangun" haiyakkkk, wirda mana la suka menunggu orang, orang tunggu wirda takpe ;p tapi xpe, aku anggap berkat punya pasal, pasal dia cikgu kan :)
lepas tuh, cikgu sampai, aku tanya la apa yang aku keliru and xnampak lagi. cikgu pun cakap "jangan risau, hari ni saya jaga jalan raya, say bagi jpj yang ok sikit kat awak ok"
aku pun senyum, aku xharap walau hati harap. aku ckp terima kasih je. sampai sekolah memandu aku adalah dikenali sebagai calon baru sebab failed dua2x bahagian, sesi ke 3 no 9! mak aii, xde awal lagi no? ok la, sbb aku pun DAH TAK SANGGUP nak teruskan dengan perasaan yang segala2xnya adalah! sambil tunggu giliran aku buat jgk perkara mcm aku tunggu cikgu kat bus stop, sampai aku pun pikir nak relax,aku main game racing kete tu. ceh! feeling lah kononnnnn! dr kul 9-12 aku menunggu baru sampai giliran aku wei!

lepas bagi taklimat, aku ke bahagian 2(bukit,parking n 3 penjuru)
aku senyap je, aku tahu aku kena relax. sebab aku banyak google tips untuk hadapi test jpj @_@
*cam teruk sangat je aku ni*
lepas aku dah masuk dalam kete, aku tadah tangan doa banyak2x tarik nafas,aku kena yakin. aku ckp kat cikgu lelaki yang jaga tu
 aku: cikgu kaki saya menggigil
cikgu: dah kenapa kaki awak menggigil?
aku: ntah la cikgu saya pun tak tahu.
cikgu: jangan takut, buat biasa, tenang. belajar okay kan? pucat dah muka tu
pastu cikgu tu jerit kat cikgu lelaki sorg lagi ckp kaki aku menggigil.malu la aku, dah la ramai calon lain dok perhatikan @_@
pastu cikgu datang usik2x, aku cam ok, at least dorg bagi aku relax. yang tak leh blah, cikgu tu siap goyangkan kereta kata
"teruk sangat gigil awak ni sampai bergoyang kereta" aku gelak je r, sebab xnak la hilang focus.
bila sampai turn aku, aku naik je bukit, aku tak sampai angkat handbreak ,kalau handbreak xangkat, tangan pun apatah lagikan? tapi dia dah suruh aku jalan. subhanaAllah, ini membuatkan aku tambah panik!! sebab macam, kelam kabut. then aku amik masa sikit, aku hilangkan gigil kat kaki, aku buat perlahan2x YESSSS! I DID VERY WELL kat bukit ok! satu ucapan yang first keluar ALHAMDULILLAH. sampai lupa nak stopkan kereta amik borang.hehe. hamek kau, kemain menggigil2x aku time sign borang tu. 

sampai parking pulak! aku ikut je step, bila dah masukkan, jpj tu tengok je aku. aku tak tahu nak angkat tangan ke x,sbb kat bukit aku tak angkat tangan, sampai aku terlupa yang masa berjalan, nak2x lak jam tangan aku putus @_@ eeee, tambah i panik, aku campak je kat seat sebelah. aku takut senanya nak angkat tangan,takut aku tgk dah masuk tp senanya tak.haa acaneh? 2-3 kali gak aku tgk kete masuk ke x, last2x aku angkat tangan then dia suruh jalan. 3penjuru xde masalah, 
AKHIRNYA AKU LULUS DENGAN JAYANYA!
xhabis2x aku ucap syukur, alhamdulillah. rasa nak sujud syukur time tu jugaklah! tapi aku xleh seronok sangat sebab aku belum lepas jalanraya. tapi senanya jalan raya aku tak takut sangatlah, cuma part gear 1 la kereta aku selalu mati. memandangkkan cikgu dah adjust aku dengan jpj special puyeeee! aku diketepikan dr org lain, no 9 jadi no yang keberapa belas ntah. 

"boleh saya mulakan sekarang encik? " suara penuh lembut, cover gementar! 
"dah sedia mula" mata pandang borang. aku cam, cam kerek je. errr?
sebelum start aku baca doa, siap tadah tangan supaya dipermudahkan urusan dan jalanku. lantak la dia nak kata apa, agak2x dpt markah x tu? haha
tgh betul2x kan cermin kereta dia tegur. 
jpj: kenapa muka pucat?
aku : ha yeke? xdelah saya memang macam ni. 
lepas tu dia senyum je, sepanjang perjalanan, dia kira OKAY SANGAT! sembang2x dengan aku, aku pun wat2x la sembang dengan dia padahal aku ni, xtahu nak sembang apa. soalan paling bangang aku rasa aku tanya dia " bestlah keje macam encik duduk dalam kereta je" HAHAHA
gelak dalam hati kot, tp dia pun layan la...kuikui
TIBA-TIBA

tengah nak masuk ke jalan raya sebab buat pusingan dalam kawasan kedai makan. ENJIN GUA MATI! kan gua kata wa failed kat gear 1 -,-
start mati, start mati,start mati LEBIH 5X  mati kat tempat yang sama. aku rasa macam nak kata je kat dia, xpelah saya give up. eh tapi memang tak la aku nk ckp mcm tu, dia pun pandang je aku,aku lagi nebes. aku pun cakap lah "encik saya mintak maaf" sambil muka paling kesian penah aku wat. aku tension nak nanges, aku relax jap, aku tenangkan diri, aku try lagi PUN TAK BOLEH. sebab ada lopak, so aku kena tekan minyak senanya. aku pun "YA-ALLAH,kenapa ni?" aku cam hentak stereng sikit tau sbb betul2x tak tahu nak buat apa, aku tunggu je dia bukak seat belt.aku ckp kat dia "encik jangan pandang saya macam tuh,saya takut" dia pun pandang tempat lain, last2x YESSSS! berjalan walaupun bagai nak terbang kete tu aku buat.lantak janji jalan! dalam perjalanan aku mintak maaf kat dia, aku tanya dia cmne encik? dia kata kita tengok kat depan. pastu satu soalan yang menyentap perasaan aku "kalau gagal ni ayah marah x?" hohoho,aku xjawab.aku tanya dia balik "kenapa mesti gagal?" wakaka, aku xpikir dia jpj kot.lancang je mulut aku, dia pun senyum. dia tanyala guna duit sapa amik test kereta, bape banyak dah habiskan. mcm2xlah yg berkenaan dgn gagal lulus je senanya.

dah nak sampai, aku berhenti nak masuk ke dalam sekolah, tempat aku penah failed dulu. aku doa jgn mati depan tu,aku dah xsanggup. rupanya MATI LAGI. aku rasa dah xde harapan ni. aku buat muka kesian, aku start enjin, aku ckp "encik janganlah gagalkan saya" dia pun senyum. 
"kenapa? sebab awak orang terakhir ke?" tapi time tu aku terpikir? terakhir? aku ada dlm dua, xpaham maksud dia. org terakhir tu mksdnya aku nak dia luluskan aku sorang ke atau aku orang terakhir yang dia uji, tapi aku xjawab aku rasa dia dia tanya mcm nak aku org terakhir dia luluskan, eh kesian la plak kat org lain nanti.so aku terus focus kat kereta, seb baik dia cakap, tekan minyak lagi sebab tmpt aku belajar tu kawasan berbukit. SKEM DRIVING. sapa tahu?

sesampai je, aku tanya mcmne, dia kata sekejap. then dia suruh aku sign, dia siap tutup lagi keputusan aku and tanya aku nak nanges sekarang ke nak nanges balik kang? aku speechless kot. aku senyum je, last2x dia bukak dan AKHIRNYA AKU LULUS TEST JPJ!!! aku dah nak loncat2x dalam kete, banyak kali ckp terima kasih kat dia, ada dalam 4,5 kali terima kasih sampai dia pun ikut sama terima kasih.hahahaha

pertama dan terakhir saat genting amik lesen kereta. sumpah xnak amik pape lesen dah. menyeksakan jiwaaa!! sekarang nih, aku dah lepas! isnin ni nak g buat lesen :)
TERIMA KASIH ENCIK JPJ. SEMOGA AWAK DIMURAHKAN REZEKI PADA BULAN YANG MULIA NI.TERIMA KASIH BANYAK2X.TERIMA KASIH JUGAK KAT CIKGU SEBAB ADJUSTKAN JPJ YANG BAIK SESANGAT! 

phewww! lega :)