JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Sunday, June 10, 2012

CINTA ATAU KEPERIBADIAN YANG LEMAH?

Assalamualaikum

tadi saya and adik pergi jalan2x kat jaya jusco. beli barang-barang apa yang patut untuk prepare start sem baru nextweek. which is TOMORROW (monday class will be start at 9 AM)

then mata tertumpu kat satu bahagian "RUJUKAN AGAMA" like seriously itulah tempat paling aku suka selepas "NOVEL" kat mph tadi. then try la usha-usha buku apa yang best. walaweyy banyakk sangat buku yang menarik tajuk2x dia, tapi boleh beli satu je dulu, kena saving sikit sbb lepas nih nak start sem dah,bulan depan ingat nak beli buku satu lagi tuh,pun best jugak tuh! bagus untuk kehidupan yang penuh dengan dugaan. orite, kat sini, wirda nak share beberapa tajuk yang seronok yang mana boleh anda semua fikirkan balik :)
entry wirda kali ini wirda just share dari buku yang wirda baca :)

seorang gadis sering bingung bila fikiran dan hatinya mencari jalan yang akan membawanya kepada perkahwinan yang bahagia dan berlandaskan kepada cinta sejati.bahkan kadang2x terjebak dalam pengembaraan mencari cinta demi merealisasikan mimpi yang amat berharga. kemudian,setelah semuanya terlambat,baru dia sedar bahawa selama ini dia hanya mengejar FATARMORGANA. dia juga mendapat KESAKITAN,PENDERITAAN.bukan kebahagian dan keindahan perkahwinan.

untuk sub topik ini, ia menerangkan beberapa kes di mana seorang wanita yang telah lama memendam perasaan 'CINTA' kepada seseorang sehingga bertahun lamanya sejak berusia 16 tahun (maksudnya bila meningkat remaja). namun begitu, wanita tersebut tidak mempunyai kekuatan untuk meluahkan perasaannya kepada lelaki tersebut.jadi dia terfikir adakah kerana LEMAHNYA KEPERIBADIANNYA?

jadi jawapan untuk masalah seperti ini adalah, wanita tersebut tidak menunjukkan lemahnya keperibadian yang dia miliki. sebenarnya dia sedang mengalami PERALIHAN MASA REMAJA yang mana, pada masa-masa seperti itu sebahagian perhatian hanya tertumpu untuk memikirkan lawan jenis. yang dia rasakan sebenarnya bukanlah cinta melainkan secebis perasaan tertarik. BAGAIMANA IA BERLAKU?

hal ini kerana, kemungkinan kerana banyak maklumat tentang cinta yang masuk dan cerita-cerita teman mengenai pengalaman cinta mereka membuatkan gadis tadi menjadi kurang sabar yang mana hal itu membuatkan mereka merasa yang mereka telah meningkat dewasa dan ketika itulah perasaan tersebut telah menguasai seorang gadis hingga membuang masa memikirkan cintanya yang tidak kesampaian sehingga pada suatu saat dia nekad untuk meluahkan perasaannya dan ketika itulah lelaki meremehkan,memanfaatkan dan menyakitinya.

untuk menghindari itu, katakan kepada diri anda  "MASIH BANYAK WAKTU UNTUK MEMUASKAN PERASAAN DAN SEMUA ITU PASTI TERLAKSANA SETELAH PENGALAMAN HIDUP TELAH BERTAMBAH DAN ANDA BOLEH MEMILIH PASANGAN IDAMAN ANDA tanpa harus menuruti fantasi,tanpa menderita kerugian dan tanpa menghina diri sendiri.

kesimpulannya, jangan terpedaya dan keliru dengan perasaan sendiri. cinta tak perlu di cari. ia akan datang sendiri.jangan ternoda dan tertipu atas nama cinta.


kalau nak lagi seronok baca sendiri, boleh la cari buku ini di MPH rm19.90 sahaja :)

Friday, June 8, 2012

SEMESTER BARU LIFE BARU!

Assalamualaikum

saya penat. itu je yg saya mampu cakap. penatttt sangat. sampai tak mampu nak fikir pape dah .padahal penat berfikir juga yg menyebabkan saya terlampau penat. meh saya bagitahu apa yang saya penat

first,saya kena kerja 10 pagi hingga 10 malam. kerja xbanyak duduk saja.PUN PENAT. tp baru lepas berhenti kerja sebab nak masuk sem dah.cuti sem dah habis okay! so hilang dah penat tuh.tp sisa dia masih ada.

kedua, penat nak adjust masa harian saya kasi fixed supaya xde ruang langsung untuk berangan atau memutarkan kenangan-kenangan lalu. *ayat org patah hati* tapi baru tengok jadual tak boleh teruskan untuk fixed jadual untuk wat part time keje kat butik yg saya kerja sabtu ahad.sbb isnin kelas kul 9 pagi. ahad sy balik 10 malam.sapa yang NAK MAMPU MAHU SANGGUP hantar saya ulang alik?? ayah saya pun surrender kalau gituh! haihhh *mengeluh*

ketiga,belum start sem saya tahu saya sangat penat sebab.meh sini saya tunjuk jadual saya.


everyday i need to wake up EARLY! defak =,=
kalau kat rumah takpe, ada heater leh mandi. ini air paip. SEJUK gilaaa tau tak! *alasan xmunasabah langsung,kau cakap jela aku malas bangun pagi! senang!* wawawaawawa jadual kena kejam sangat?

keempat, penat nak PUJUK HATI ini supaya TERIMA HAKIKAT yanggg.................


bersambung.......

doakan saya dapat kehidupan baru ini dengan lebih bahagia dan tenang serta mencapai cita-cita saya dengan jayanya! sy perlu bangun dari tempat duduk saya untuk anjak ke bahagian paling depan agar saya boleh mendengar,memahami dan merancang setiap sesuatu dengan lebih baik dari sebelum ini!
insyaAllah. aminnnn.........