JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Friday, May 25, 2012

KENALI ANJING LIAR ATAU JINAK!

Assalamualaikum

huarrrrggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh *menguap* eh tutup mulut! heee
mengantuk gila gila gila nih! tapi nak jugak update blog, dasar degil memang macam nih. bukan apa, aku kalau boleh tak nak blog nih tak terupdate, takut lama-lama hilang dek zaman, wakakaka
eh xla, takut minat aku tuh dah berkurang, sebab memang jenis aku, kalau dah minat memang kena selalu buat perkara tuh, kalau tinggal say good bye la! nak pandang pun xhingin kot nanti -,-

aku nak share sesuatu, sebelum tuh aku nak tanya. ada ke kat sini sapa-sapa yang tengah dok khusyuk baca blog aku takut anjing? *pangggggggggggggggg* (soklan tak bernas!)
pastikan kan sini semuanya adalah penakut anjing barulah sesuai nak baca entry kali ini! 

nak dimulakan cerita secara ringkas, rumah aku nih 70% penduduk area sini adalah cina. jadi bila cina tu dah sangat sinonim dengan "anjing" gila. tak kira pagi,siang malam memang akan ada anjing berkeliaran waktu hujan je anjing tu aku tak nampak, ntah mane dia menyorok aku pun tak tahu. aku memang suka berjalan, tapi bila berjalan kena berjalan kaki *eh memang la berjalan pakai kaki, takkan pakai biebierrrrr kot* 
maksud aku, nak pergi mana-mana aku kena jalan depan sikitt la dari rumah aku utk dpt kan public transport.
dan memang tempat aku jalan tuh orang kata longgokan anjing *macam banyak lak plak bunyik dia* hehe

ada satu hari, aku terpaksa berjalan kaki sorang, aku tak ingat la balik dari mana. selalunya kawasan tu aku berjalan dengan adik aku jeh, sbb dia nih berani sikit dari aku. kalau aku anjing 1 kilometer jauh pun aku lari. so sedang dalam berhati-hati berjalan tuh aku dah lega la nak sampai dah tapi xde anjing. hamikk kau! sapa kata takde anjing? ada weyyyy sekor anjing nih tengah dok cium2x tanah tak tahu la dia nak buat apa aku tak peduli, terus aku kol adik aku yang kat rumah. motifnya? aku pun xtahu weyh. sekadar nak luahkan rasa takut aku ketika itu, ketaq lutu wehhh aku time tuh, kalau boleh patah balik, mmg aku patah balik. tp kena cover cun n hebat bila kete lalu lalang. hohoho

"widya, ada anjing laaaaaa, tolong la aku"
"hahahahahaha, kau jalan je la jgn lari"
"aku tak berani weyh,tolong la"
"aku nak tolong macam mane?"
"tolong tengok aku weyhhhhhh, teman aku sampai aku habis jln depan anjing tuh"

tolong tengok tuh kan, sebab rumah aku pangsapuri tingkat 5, so memang dari atas tuh boleh nampak aku. sbb tuh aku suruh dia tolong tgk, teman pulak, teman bercakap dalam phone, bagi hilang rasa takut.haha
macam kelaka betul, penakut tahap maksima, tapi yang sakit hati, dari bawah dengar suara dorang gelakkan aku, adik, mak,adik adik semua sama! =,=

ini hari ini punya cerita! 
aku pergi keje, jalan kaki sebab takde orang boleh hantar. selalu aku guna jalan short cut,tpi disebabkan..............sob sob sob "jantan" keparat tuh buat dajjal kat aku. aku sampai sekarang tak pernah guna dah jalan short cut tuh, biar jauh asal selamat.huhu
nak diceritakan,sebenarnya,on the way aku pergi tempat kerja ritu,aku hampir kena ragut. haishhh vavi betul orang tuh pagi-pagi buat dosa. dah la melayu! gemok! botak! motor kapcai! dah la buruk, lagi tambah buruk! erk...sorry terlepas geram.Alhamdulillah,semuanya okay,sebab aku lari masuk rumah orang.huhu. tapi tu pun dia kejar tau senanya,tapi aku jerit,nangis2x sampai tepi jalan raya,aku terduduk sebab terkejut dan takut sangat-sangat.rami orang tengok n adalah yang tanya aku kenapa, tapi mulut aku kelu nak berbicara lantas aku masuk mall tempat aku kerja. okay balik pada cerita anjing.

start dari peristiwa tuh,aku dah mula kurang takut dengan anjing. bukan kurang sangat tapi rasa macam lebih berat rasa takut tuh, sbb kena tambah sikit rasa takut kepada anjing dan manusia. huhu. so aku bukak semua barang kemas yang aku pakai, duit aku bawak cukup2x je g keje, hp aku pgg kat tangan, sebab kena pakai baju kurung so xde poket :(
bila tenga berhati-hati berjalan OMAIGAD BESAR GILA ANJING DEPAN AKU TENGAH MENYALAK. aku pun belok ke kiri, sebab aku berkira nak patah balik. (laluan perumahan rumah teres)
tapi ternampak ada aunty ni tgh sembang bergossip pepagi.aku pun pergi dekat dia and tanya

"aunty itu anjing ada gigit orang tak? saya nak lalu nih,tapi saya takut"
"ohh tade tade,itu anjing sudah ikat maa, xde gigit"
"ohh yeke *dlm hati tetap ragu2x* tpi saya takut la nak lalu"
"lalu sini saja la *dia tunjuk ke arah padang *"
"ohh okay2x tq aunty" terus berlalu.bukan tgh lagi aku berjalan kat padang tuh. berhati-hati!

then sampai tempat kerja bos citer
"u mau tahu itu anjing gigit orang atau tak u tengok dia punya ekor, kalau ekor dia goyang-goyang kn, itu tarak gigit orang punya maaa, kalau anjing ekor dia tegak je, itu u kena hati-hati"

alkisahnya itu je aku nak bagitahu. tapi bukan main panjang lagi korang kena baca.huhu
so tengok ekor anjing okay! walaubagaimanapun,goyang tak goyang aku tetap takuttt :(


p/s: kalau jalan kaki bawak handbag PLEASE PLEASE AND PLEASE BE CAREFULL. kawan wirda pun dah kena, tapi seb baik xdpt. tp tali beg putus la. area ampang memang bahaya. beringat selalu ye! :)


Wednesday, May 23, 2012

10 PENYELESAIAN MENGURANGKAN BAJET PERKAHWINAN!


Assalamualaikum, haaaaa, itu hari wirda update tentang anggaran kos kahwin minimum kan?kali ini wirda share satu info cara-cara untuk mengurangkan bajet perkahwinan. ini adalah sumber dari majalah pengantin ye, bukan wirda suka-suka update atau nak kata idea wirda sendiri. Sebab wirda dah tekankan satu ayat “share info” kat atas tadi J
Pertama sekali untuk mengurangkan bajet perkahwinan, kita perlu fikirkan satu majlis yang WAJIB sahaja sesuai dengan bajet anda. Kalau rasa bajet sikit, jangan la berangan nak buat kat hotel cukup saja dirumah.
Kedua, soal makan kenduri. Bagi yang duduk di bandar saya rasa agak  susah ye sekarang untuk masak sendiri di mana jiran-jiran datang tolong. Tapi kampung pun sekarang main katering dah. Kalau ada tenaga kerja yang ramai, boleh la bergotong royong. Jimat!
Ketiga, dari segi busana untuk hari persandingan pun kita perlu ambil kira! Tidak perlu mengambil busana dari pereka-pereka fesyen yang namanya sudah “top” jika kita tak mampu. Memang la glemer, tapi kalau tak mampu tak perlu.membazir sahaja. Butik-butik pengantin biasa pun sekarang TERLALU banyak pilihan yang boleh kita pilih J
Keempat, untuk menghiburkan tetamu-tetamu yang datang, ada sesetengah orang sanggup menbayar artis-artis untuk menhiburkan tetamu.tak perlu! Cukuplah sekadar muzik. Lagu yang selalu orang kawin pasang. “selamat..pengantin baru....semogaaaa ke anakk cucuuu..tetetetetetete” kan?
Kelima, ini paling penting! Sebabnya kan ini melibatkan kos keseluruhannya. *mungkin* . elakkan melangsungka perkahwinan pada musim cuti sekolah atau tarih-tarikh istimewa contoh hari kekasih dan sebagainya.hal ini kerana, semua barang naik termasuk kos bunga, pelamin, dewan dan busana. Kerana pada waktu itu memang and confirm ramai yang akan berkahwin dan berlumba-lumba untuk tempah itu ini, jd mereka ni menaikkan harga gituhh~ tapi klu hari biasa, takut kawan-kawan atau saudara lain plak tak leh dtg. Hendak datang seribu daya tak nak datang seribu dalih!hehe. nak jimat kena la mcm tuh.
Keenam, barang hantaran tak perlu lah smpi 9 dulang 11 dulang. Bersederhana sahaja, selepas kawin barulah miliki apa yang anda ingin miliki J
Ketujuh, barang-barang hantaran memang mahal kalau nak diikutkan. Jadi belilah barang-barang tersebut pada waktu SALEE!!!!!! Sekurang-kurangnya 70% potongan! Berbaloiii dan yang lebih penting JIMAT! Boleh salur balance duit tu untuk benda lain plak J jadilah pembeli yang bijak! *tetibe*
Kelapan, ini “khas” untuk ibu bapa, elakkan meletakkan  jumlah wang hantaran terlalu tinggi. Biarlah berpada-pada. Jangan sampai dilabelkan “jual anak”  ;p
Kesembilan, kalau lihat balik kos kamar pengantin anda akan shock! Betul x? Saya pun! Hehe. So hias sendiri lebih jimat dan mampu mengurangkan bajet anda dengan lebih banyak!
Kesepuluh, jika terlalu “kronik” dari segi kewangan buat majlis nikah dan serentak pada hari yang sama. Senang! Jimat! Cepat!
Okay  itulah 10 jalan penyelesaian untuk mengurangkan bajet kahwin. Ada cara lain yang boleh dikongsi untuk mengurang bajet kahwin? Share la dengan wirda! Iteww nak tahu jugak :P

Tuesday, May 22, 2012

BELANJA KAHWIN! Apa yang orang bujang perlu tahu?



Assalamualaikum
Okay kali ini, dengan  beraninya wirda update entry tentang perkahwinan. Rasanya memang bukan rasa, tapi memang tak pernah lagi update entry pasal kahwin. TAPI! Harus diingatkan, wirda update nih bukan bermaksud wirda dah nak kahwin atau  apa-apa je la kan. Saya masih seorang student yang perlu menghabiskan diploma.InsyaAllah tahun depan bulan ¾ wirda dah habis diploma dan menunggu tawaran ke peringkat ijazah, dan kemudian bekerja dan BARU NAK SIMPAN DUIT KAWINNNNNNNNNN~~~ nampak x jauh lagi perjalanan hidup seorang wanita bernama wirda azurainie.walaubagaimanapun, kita hanya MERANCANG tapi Allah yang MENENTUKAN segalanya. Mana tahu jodoh wirda awal ke, AMINNN. Hehehehe.
Baru-baru ni wirda ada terbaca salah satu majalah pengantin. Btw, rasanya kali ni baru baca and selak betul-betul majalah pengantin, sebab sebelum nih TAK TERASA LANGSUNG NAK BACA BETUL-BETUL. Sebenarnya kan, majalah pengantin nih bukan untuk  golongan-golongan yang mahu berkahwin saja boleh baca, atau golongan-golongan pereka fesyen, pelamin dan sebagainya. Tapi kita nih yangmungkin belum ada perancangan tapi kita perlu baca! Sebab kat dalam tuh, ada banyak info-info menarik terutama persediaan,idea-idea yang menarik dan cara untuk mejimatkan kos kahwin! Yes, cakap pasal KOS KAHWIN. Wirda rasa, umum tahu kan bahawa kawin zaman sekarang nih xsemudah zaman dulu. Kenapa ya? Walhal dalam islam perkara seperti itu PERLU dipermudahkan bukan dipersusahkan. Hal ini kerana, kos-kos yang perlu kita ambil kira. Majoriti yang belum berkahwin mempunyai masalah kewangan. So kat sini wirda nak share anggaran kos kahwin minimum! MINIMUM okay, maknanya paling sikit, atau biasa-biasa ajalah kannnnnn. *pengsan sbb kos mcm tuh biasa-biasa ajahhhh*
MAS KAHWIN= jumlah mas kahwin dirujuk mengikut  negeri sebelah perempuan
WANG HANTARAN= wang hantaran sekitar rm7000-rm10000 boleh dikira normal untuk zaman ini walaupun lulusan si perempuan bertaraf diploma sahaja. *ini terasa*
BARANG KEMAS= harga barang kemas berubah-rubah, jadi sediakan wang sekitar rm3000-rm5000
BARANG-BARANG HANTARAN= kalau dah merancang untuk berjimat, sediakan rm1000 untuk barang standard (kasut, kek, baju, sirih, telekung, Al-quran,coklat,wangian atau kosmetik). Untuk lebih jimat gubah hantaran sendiri.
BAJU NIKAH= selalunya baju nikah kita tempahkan? Harga dalam rm250-rm600. Pandai pilih tempat dapat la murah. Tempat wirda keje sekarang rm450.
BAJU PERSANDINGAN= sewa rm1000-rm2500.
JURUSOLEK= anda boleh menggunakan khidmat jurusolek berasingan atau termasuk dalam pakej busana yang disewa.itu lebih jimat! Tapi kalau nak personal punya range harga rm350-rm700
PELAMIN= selalunya dipakejkan bersama busana dan solekan namun boleh didapati secara berasingan dengan harga rm500-rm1000. Tapi harga ni mcm susah je nak dpt kan? =,=
JURUGAMBAR= mustahil di hari bahagia anda nak suruh adik beradik atau sanak saudara yang mengambil gambar dengan kamera biasakan sedangkan hari bahagia hanya datang sekali! So sediakan wang sekitar rm1500-rm3000..
DUIT UNTUK JURUNIKAH DAN SAKSI= kos sekitar rm150
KAD JEMPUTAN= sekitar rm500=rm3000
KOS KHEMAH/SEWA DEWAN= rm2500-rm10000
DUIT MAKAN KENDURI= masak sendiri lebih jimat dari katering, tapi jika tidak mempunyai tenaga kerja sediakan rm10000-rm20000 untuk katering! *mcm over je bajet nih*
KAMAR PENGANTIN= mahu atau tidak, lakukan sedikit perubahan untuk kamar pengantin. Rm1500-rm5000
CENDERAHATI= ini merangkumi telur, gula-gula atau sebagainya rm1000-rm3000
KOS BERTANDANG= jika rumah pasangan jauh lebih banyak kos yang perlu kita sediakan seperti, petrol,tol ,makan bukan untuk keluarga sahaja, malah sanak saudara yang lain.sediakan sekitar rm500-rm800
DUIT SPARE= haa ini xleh blah, dah perhabis semua kos di atas, masih adakah duit ‘SPARE” hehe, tapi dalam buku ni kata perlu takut-takut berlaku kecemasan yang tak diduga. Orang kata malang tak berbau kan. Hehe.
Okay itu semua kos yang perlu diambil kira, itu hanyalah anggaran minimun tapi wirda percaya dan tolong yakinkan wirda juga kita boleh dapat lebih murah dari kos yang wirda senaraikan tadi. Betul x? Apa-apa pun bersederhana itu lebih baik. Hubungan lebih diberkati, tiada pembaziran. Simple itu kalau pandai kenakan colour dan gubahan, majlis anda akan nampak exclusive! So kita sendiri kena bijak kreatif dan tanya pendapat orang lain J
Kos-kos kawin zaman sekarang memang menakutkan tapi kita boleh je skip yang mana tak perlu. Betul x?apa yang penting adalah NIKAH! Buat sekadar yang termampu mengikut kemampuan.takut dah banyak habis kat hari kawin, selepas kawin macam mane plak nak survive? So sederhana pun dah cukup, artis tuh buat besar-besar sebab income dia pun besar. Kalau ekau gaji besor buleh la buat cemtuh! Hehehe J
Kepada yang akan menamatkan zaman bujang itu saya selaku owner blog ini mengucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU! Semoga hubungan yang direstui berkekalan hingga ke syurga dan jadilah suami/isteri yang terbaik untuk pasangan kita! *wah aku pulak eksaited kat sini*
p/s: siapa tahu kos katering yang berpatutan? Boleh inbox wirda x?
MENGHITUNG TAHUN~~~~~ :’D

PUNCA MASALAH DALAM PERHUBUNGAN

Assalamualaikum

fuhh baru rasa ada ruang yang tenang untuk aku menulis blog yang sekian lama ditinggalkan. tempoh yang paling lama aku tinggalkan blog. kalau tak silap dah 2 bulan aku tak update apa-apa entry disebabkan kekangan masa. sebenarnya takdelah busy mana seperti yang dikhabarkan oleh aku sendiri, TAPI kekurangan income untuk membayar broadband P1 WIMAX aku yang tertunggak dah 2 bulan. uhuks uhuks :P

haaa, sekarang mereka-mereka yang dalam friendlist aku akan sering melihat tanda hijau menandakan aku sering online.hikhik. sapa suruh tanya aku mana la, sunyilah, itu la ini lah. nahhh amik kau, setiap masa tak kira pagi petang aku online. ceit, nampak tak aku bajet artis fofular sekarang nih? 

sekarang seluruh penduduk uitm pengambilan diploma sedang enak berholiday. termasuk la jugak aku, oleh kerana itu, tanpa segan silu aku buat kerja part time salah sebuah butik di area rumah. boleh dapat income lebih disamping menanggung kos teettttttt, ish mane boleh kasik tahu, jatuh la saham i. btw, selepas aku mengalami sendiri suasana bekerja di butik. lalu aku beranggapan. i made wrong decision. lol
bosan tahap gaban la aku kat dalam butik tu mengadap majalah-majalah REMAJA aku yang tahun 2010 ada, tahun 2009 ada. ala zaman sekolah. sekarang dah xlayan dah, sekarang WANITA :P hekhek

jadi nak dibuat cerita, disebabkan aku hampir 10 20 kali belek buku yang sama, sampai aku dah boleh hafal salah satu tajuk yang agak menarik untuk aku share dengan readers semua :)
punca masalah dalam perhubungan. setiap pasangan, setiap perhubungan tak kira la hubungan apa jangan hubungan sulit sudah.oopss terlepas jap. maksud i kawan ke, kekasih ke, adik beradik ke, saudara mara bahkan keluarga sendirikan. mesti pernah atai menghadapi masalah. kan? haaa so aku selitkan beberapa punca-puncanya agar anda semua boleh avoid atau prevent jika anda adalah salah seorang calon dalam punca-punca ini.


CEMBURU BUTA

rasanya umum tahu bahawa cemburu buta adalah senjata paling tajam yang mujarab dalam menghancurkan sesebuah hubungan. tak kiralah kalau cemburu kat kawan ke, atau pasangan kita dengan orang lain ke. cemburu itu perlu, kerana cemburu itu adalah salah satu tanda bahawa kita sayangkan orang tersebut. tapi kalau terlampau cemburu, tanpa kita sedari, kita sedang membuat pasangan kita merasa RIMAS. contoh kat sini la kan, abu terima SMS dari aina kata kelas cancel hari ni, si awek abu nih namanya siti naik berang lah, apa takde lelaki lain ke yang boleh tolong sampaikan pesanan macam tuh? haa lepas tuh, siti mulakan perang ketiga nak masuk perang ke 4. mau tak lari si abu tuh? tension la dia! klu aku pun aku tension. kadang perkara mcm tu kita amik remeh, tapi sebenarnya itu satu punce utama. sebab tu aku letak masalah ni no 1.hehehe. tapi ada jugak kes nih kan, asalnya dia memang jenis tak reti cemburu la kiranya, tapi dia tengok kawan-kawan dia berperang dengan pasangan dia sbb cemburu, jadi dia anggap perkara itu perlu dalam perhubungan. agak2x lerrr cemburu sampai bawak perang perlu. cemburu2x warning manja2x cukup la. hekhekhek. apapun kurangkan cemburu tuh, fikir positive sikit, klu kita yakin dan percaya dengan dia everything gonna be okay tapi AWAS! harus berhati-hati jugak okayyy ;)

ORANG KETIGA

haaaaa, punca ni paling aku nak cincang lumat-lumat. sebab pernah ada kes kan beberapa bulan lalu. memang ni antara punca yang orang kata kalau dah terkena GOOD BYE la! ni masalah berat ni bila dah muncul orang ke tiga. sama ada sengaja atau tidak sengaja atau dalam keadaan sedar atau tidak.
*banyak betul atau aku.nak bagitahu beberapa kemungkinan la ni*
berkawan tidak salah, asalkan jangan cemburu buta. tapi kalau berkawan melebih-lebih boleh bersyg-syg boleh keluar berdua bersama, hati pasangan mana tak panas? bila pasangan cemburu kata la awak ni cemburu buta sangat la. haiii awak nak saya butakan mata macam mana lagi, dah terang lagi bersuluh.haaa gituh, ada setengah pasangan dia tak mengaku yang dia sedang main kayu tiga atau ada pihak tak sedar yang dia nih adalah orang ketiga dalam hubungan seseorang. so bila anda rasa ada tanda-tanda tidak enak, cepat bertindak! bukan bertindak apa la, siasat perlahan-lahan dulu, jangan gelojoh2x kalau silap kang diri sendiri yang jadi punca kerentakan pulak kan? kalau sayangkan pasangan dan hubungan anda, TAK PERLU cuba untuk try orang lain dan orang lain pun jangan la kacau hubungan orang yg sedang bahagiaaaa ;p

PANAS BARAN 


kalau pasangan anda seorang yang panas baran, anda harus tinggalkan! eh silap anda harus FAHAM DAN ELAK perkara-perkara yang boleh mendatangkan kemarahan dia. ada setengah lelaki kita nampak hal kecik tapi tu pun nak marah, sebenarnya dia terlampau sayang n caring pasal kita. tu la kadang semua tuh kita xnampak tapi kita kena bukak mata fikirkan positif, tapi kalau xbuat salah pun memang panas baran, u should open your mind not your eyes dah. hehehe. panas baran boleh diatasi dengan kehendak sendiri dan berusaha untuk lebih sabar, hubugan tanpa kesabaran akan hancur, kerana tanpa kesabaran bermakna hubungan anda bermain 100% dengan emosi, wal hal terlalu mengikut emosi lama-lama makan diri (binasa)
so if ada masalah panas baran, try to slow talk or elakkan perkara yang boleh mendatangkan kemarahan, dan kepada si panas baran, jgn la emo sangat derrr, lekkk luuuuuuu~~~


KEWANGAN


percaya atau tidak, DUIT antara punca timbul permasalahan dalam perhubungan, normally hal ini akan berlaku kepada hubungan yang telah berkahwin, mungkin kerana taraf kehidupan lebih meningkat bila kawin,tambah-tambah ada anak tambah-tambah lagi isteri pulak suri rumah. TAPI! harus ingat, itu tanggungjawab dia, dan kita xboleh la sedap2x perabis duit,dah tahu laki kita tak mampu, buat la cara tak mampu, xpayah tukar barang kemas sebulan sekali, kopak la macam tuh. okay itu hal rumah tangga. tapi sebelum berumah tangga, kalau dah lama kenal kan, (macam aku) pasal duit memang atau mungkin antara korang dah faham kedudukan kewangan pasangan korang,so kat situ dah boleh faham. jangan gaduh pasal duit je memanjang atau tinggalkan dia sebab dia tak berduit kaya. bila pasal duit dan pasangan, berbalik kepada niat kita untuk memiliki dia. adakah kerana harta atau dirinya? dah besar, dah boleh pikir baik buruk kedua2xnya tadi ;)
cuba kita alami kesusahan ketika xde duit bersama-sama! itu satu keseronokan sebenarnya (berdasarkan pengalaman.hahaha)
belajar hidup susah sama-sama, bila senang lagi seronok! so jgn terburu-buru buat keputusan kerana bulan ni dia sengkek! mana tahu bulan depan dia masyukkk~~~ hahaha
*mcm kelaka plak pesanan aku nih*

itulah antara punca masalah dalam perhubungan. ini entry aku buat ada dekat seminggu baru nak siap. aiyoyoyoyoy, mcm mane nak berjaya macam selebriti blogger kita tuh? muahahaha
*okay perasan je punnn~*