JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Tuesday, December 28, 2010

TANDA BAYI MENGANTUK

Assalamualaikum

bayi mengantuk

hi! semuaaa . kali nie aku nak ceritera pasal baby, sape tak suka baby anggukkan kepala
yes, aku nampak ade sorang dua yang xsuka.
kenapa korang tak suka? sebab dia suka merengek ek? nangissssssss terussssss *gaya indon
okay, sebenarnya, kalau pikirkan balik nak jaga baby nie senang gilerrss kot kalau kita tahu taktik yang sebenar. hee
bagi ibu-ibu yang telah mempunyai ramai anak pasti tahukan
ooops, aku belum ade anak okies, kawin pun belums. tapi aku ada adik kecik. hee
so dari situ aku tahu la sikit2x an pasal baby segala nie

selalu baby nangis sebab tak lapar, sakit perut, tak pun pampers dah xselese, beraksss ke, xpun ngantuk. haaa
nie yang aku nak cakap nie, dulu aku dokong adik aku yang kecik wirna tue sampai dia tertidor tgh dukung. heee, menangis mengantuk rupanyaaa dia
jadi kalau korang nak senang kan jom kkita bongkar rahsia tanda-tanda bayi mengantuk.
so lepas nie xpayah susah nak pujuk2x la, bazirkan susu la buat tak minumkan.
bila mereka sedang membesar sikit kita leh dapat tangkap bila masa untuk dia ready tidoo
haaaa, bila dah tidoo ibu2x la yang paling horeyy horeeyyy , hehe
jangan tipuuu, i tauuu :D

pertama : baby yang boleh gerakkan kepala

okay yang ini maksudnya baby yang dalam 2,3 bulan kot yang bila kita dukung je kepala baby dah boleh angkat sikit walau pun still lemah kan. haa, yang ini selalu kita tengok bila baby dah mengantuk dorang akan alihkan pandangan dorang dari sesuatu benda atau orang. seakan2x dorang tengah tido dalam dunia dorang sendiri. dorang akan rase terkapai2x dan kadang-kadang mengerakkan anggota seperti tangan yang ingin mengapai sesuatu. kononya tengah mimpi indah makan mcd la nie. berangan, nestum pun belum tentu lepas. heee muahh!
lepas tue kalau tengah mendukung dorang ,dorang akan menekup kepalanya di dada si pendukung, mengonyoh muka dorang kat dada tue. so jangan lah korang kata dia buat tebiat k. dia mengantukss tue, silalah tidokan dorang untuk berehat seketika bersama kit kat. :)

kedua : baby yang boleh gerakkan anggota tubuh
yang ini pulak baby yang dah boleh main kapai2x, main kayuh2x basikal. haha. paham tak? bukan kayuh basikal betul. tue perumpamaan aku je . ala, babykan dia baring tak leh dok diam bergerakkk je tangan dorang kan? kaki dorang plak sibuk dok tolak2x macam kayuh basikal la. punya semangant. leh imagine kan? xleh korang carilah baby tengok macamne masuk kayuh basikal tue ke;)
dorang menunjukkan kepenatan dorang tue, mungkin gosok mata, main tarik2x telinga, xpun dia garu2x kat muka dia. haaa, tue pun tanda dia mengantuk. tak payah nak amik ubat gatal sapu2x kat muka dia. dia tak gatal dia mengantuk ye noks :D

ketiga : bila baby yang boleh mengerakkan tubuhnya
okay yang ini maksudnya baby yang boleh meniarap, bila dorang suka dan asyik dok main permainan dok pegang2x tetibe dorang akan bergeser dari tempat tidonya. korang penah nampak tak baby yang elok tido kat kepala katil tengok2x ade kat tepi tingah 30 darjah je nak jatuh. haaa, ni kategori baby-baby yang macam tuela. dalam 4,5 bulan macam tue la kan?? kan?
sambung balik, bila dorang ngah pegang mainan tetibe nampak dorang dah lali. haa mengantuk la tueeee. lagi satu bila dorang balikkan tubuh dorang ke satu sisi dari tmpt tido asalnya ke tempat yang lain dan tidak bergerakkk maksudnya dorang memang dah mengantukks tahap cipan la tue. sebab dorang dah tak mampu nak terbalikkan balik tubuh dorang. so korang jangan dok terbalikkan dia balik dan main2x lagi. kesian dia....... jadi langkah terbaik angkat hempas kan, eh jangan hempas letak baik2x dalam buaian dan nyanyila lagu adira bertajuk illusi. abru nampak korang happy yang baby tue nak tidoo dah. hehe

keempat : baby yang boleh merangkak atau berjalan
okay nie baby yang dah 8-10 bulan la kan. terlebih bulan pun ade. bila tahap nie, dorang dah boleh balancekan badan dorang walau xseratus peratus. dorang dah ade kekuatan untuk imband badan sendiri. bila dorang tengah berdiri misalnya kan. tetibe terjatuh then bangun balik, then jatuh lagikan cepat2x korang tengok kat bahagian mata dia. tengah mamai ke apa. kalau ye sila bawak masuk tido sebelum apa-apa berlaku. macam suspen je ayat mcm nie. maksud aku, baby nie dia tahap nie dah aktif tau. even dorang mengantuk pun dorang still nak bermain lagi. bila bermain dalam mengantuk, kita tak tahu an silap hari bulan akan muncul satu benjol atas dahi atau dimana . hehe. *adik aku selalu kena yang ini
penah sekali aku dok main2x dengan wirna aku tengok dia dahtersengguk2x mata tertutup tapi bila dia angkat pale dia balik dia segar balik nak main lagi. padahal time tue dah pukul 2-3 pagi cam tu. okayy dia mmg tidoo lambat. xtau napee :)
sampai adik aku tue, selagi tak nangis dasyat selagi tue tak tido. maksudnya cari penyakitlah, hehe seperti terhantuk, jatuh dan blablabla

tido bayi dan orang dewasa macam kita tak banyak beza. mereka juga akan mengalami peringkat tido yang mane ditahap nyenyak dan REM iaitu tidur yang ringan beserta mimpi dan akhirnya membawa kesedaran. macam orang dewasa kita tak berapa kelihatan peringkat tidur melainkan kita bermimpi yang mengakibatkan kita terbangun sebab kita tersedar untuk mengubah posisi tido dan kita tido balik tanpa kita sedari yang kita tersedar dari tido.
bila bayi dia akn terus sedar dan akan terus tido bila kita tidak menganggunya :)
ade jugak bayi yang keluar dari tidur REM tapi dah xboleh nak tido balik walau kita tak ganggu. ini mungkin disebabkan ibu bapa mereka yang cepat sangat tepuk2x mereka kot sampai dorang tak ade peluang untuk merasa peringkat tidur yang sebenar.
so kita biarkanlah baby tue bergerak seketika ketika tidur, sebab dia akan tidur balik punya kalau tidak diganggu.







2 comments:

Fxysche Nas said...

hehe...kne copy paste masuk dlm notes ne..
panduan penting utk msa hadapan..hihihih

wirdawahid said...

fxysche nas : hehehe. boleh2x. nanti masa hadapan tidak susah. hahaha