JellyPages.com

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

"kehidupan ini penuh dengan kejutan"

Friday, December 18, 2015

Pengalaman bersalin cahaya mata pertama :')

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Tak sempat nak habiskan entry kawen ritu and niat nak up citer pasal maternity shoot, dh pulakkk terberanakkk. Haha. Makanya, cerita ni la paling freshhh sekali. Simpam untuk kenangan, nanti bila anak ai dh besar dia boleh stalk blog ummi dia. Tapi jgn baca yg older post sbb banyak yg ummi dia meroyan zaman bercinta dgn abi awak dulu. Huahuahua. 

Sebenarnya aku tahu aku pregnant masa kandungan 1 bulan. Masa tu menggigil seluruh bdn mcm yeke ni aku pregnant? Dulu sebelum kawen kononnya risau mcmne la klu aku ditakdirkan tak dpt mengandung? Xdapat bagi zuriat kt suami? Kahkah sooo drama tauu dulu. Bila result dia positive je aku dh terlebih excited. Nak jaga bebetul sbb masih awal kan. Alhamdulillah, aku kira antara yg kuat la Allah jadikan sbb xde alahan, fening fening or mengidam teruk teruk atau mmg xde mengidam lgsg? I think so la.haha. mak cakap aku ni mengandung tak mengandung sama jeee. Memula aku agak kasar dr segi cara berjalan. Yela kita perut tak nampak lagi and rasa still ok..so takde nak drama nak manja2x kena buat slow2x. Haha. Tapi bila 3rd trimester aku kena akui aku terpaksa berjalan slow slow, duduk slow2x, berdiri slow2x. Klu dtg mood nak bergurau dgn suami, terlepas jgk jantan aku nih.hahaha. lepas tu semput sendiri. Lepas tu darah tinggi terus. Eh! 😄

so EDD (estimate due date) aku pada 15/12/2015. Cantikkan tarikh tu? Tapiiiiiii! Allah punyaaaa perancangan lagiii cantik tauu! Hehe. Masa first time rasa "kick" aku rasa malu nak bagitahu suami. Ala rasa mcm dalam drama pulak. Kalau nk ckp dgn baby pun ckp masa suami takde, maluuuu.haha. lepas tu klu suami yg cakap dgn baby, buat2x mcm cool je. Padahal dalam hati gelimat seronokkk rasa mcm dlm drama akasia. Lol. Dari tadi drama. Hahaha. Alhamdulillah Allah bagi peluang untuk aku rasai sendiri pengalaman mengandung dan bersalin. Aku doakan yang kt luar sana yang still tunggu rezeki dr Allah ni sabar dan jgn give up. Semoga cepat2x termakbul doa kalian untuk jadi seorg ibu. In shaa Allah. Allah tahu bila masa yg sesuai nak bagi. Janji Allah itu pasti :) 

okay nak start cerita. Macam biasa every month ada check up. Record kesihatan aku and baby Alhamdulillah cantik. Tapi bila start 36 weeks aku puye blood pressure tinggi jgk la 130/90. So doctor suggest dtg klinik hari2x untuk check blood pressure. Tapi aku tak pegi :p so masa 37 weeks kena check up kt hospital oh btw bila dah dekat2x ni mmg akan selalu kena check up. Bila check up dekat sana aku puye blood pressure 155. Check lg turun 149. Oh man, awak tak boleh balik ni. Kena admit ni. I was likeeee heyyy i nak pg ikeaaaa laaaa bru bukak kt cheras tuuuu. Haha. Then check urine, ada kotor sikit. Lagi tak boleh balik. Dalam beberapa minit buat keputusan, okay setuju admit since dia kata just untuk "monitor". Tapi dia ada sebut klu tak okay jugak kita terpaksa induce. Hellooo induce tu sakit okayyy! Sbb mind set aku kata sakit based on pengalaman org lain. 

28/11/2015. Menangislah dikau dalam klinik Dr.Zalina dekat KPJ Ampang Puteri sebab tak nak kena admit tapi terpaksa jugak. Sooo staf settlekan bilik semua. Dalam 1.30 aku dah berada dibilik 303. Bilik yang penuh dengan kenangan. Gelak ketawa air mata dan sebagainya. Sebab 7 hari aku berkampung dekat sana! Bukan sehari dua okayy. Sampai terberanak i uols. Haha.




hari first dekat hospital, dapat bilik suami balik pegi amik barang2x keperluan aku. Suami yang sentiasa ada dengan aku, sanggup tido dalam kesejukan sampai selsema demam dia teman aku kat hospital. Suami yang sentiasa bagi kata-kata semangat dekat aku and pujuk aku bila aku menangis. Haha. Tak tahu la, aku rasa tak ready nak masuk hospital. Tambah2x aku tak penah kena admit. Hari pertama doc dah bagi suntikan dexa untuk matangkan paru-paru baby just incase aku kena induce baby dah boleh keluar dengan sihat. Terus google okayy suntikan dexa tu apa and pengalaman org lain! Terus menangis bila baca pengalaman org. Suami dah marah pegi google and baca org puye pengalaman kenapa? Lg buat kita rasa takut kan. Bila sampai masa nak kena suntik tu, aku genggam tgn konon ready nak tahan sakit tu. Suntikan ni 2x untuk setiap 12 jam. Well aku tak tahu kenapa aku kena sbb kalau ikutkan baby dah cukup matang tp aku baca lebih baik suntik dari tak. So 2.45 ptg aku kena suntikan pertama. Lepas cucuk je aku rasa ubat tu menjalar masuk tapiiii aku still leh sembang and gelak2x. Tak sesakit yg aku dok baca pengalaman org yg sampai kebas xleh jalan bagai. So aku dh lega. 2.45 pagi kena suntikan kedua..Alhamdulillah okay jugak tak sgt mana pun. Check BP 3x 1 hari. Pg ptg malam dan bacaan tetap gak stable. Turun naik. Oh btw hari 1st masuk tu aku dh kena selukk utk check jalan sbb doc pgg perut baby dok mengeras. Wehhh itu laa yang paling aku takut sbb kau imagine la tgn org masuk kat tuttt tuu kann. Tak ke sakittt? Haha. Bila doctor kata tarik nafas, then dia masuk check dia kata jln dh lembut tp tak bukak lagi. Okay seluk tak sakit jgk, cuma keluar darah sbb first time kena seluk kan panggil nurse tukarkan cadar. 

so ini berlarutan hingga hari ke 4. Aktiviti check BP dan makan sedap2x. Tu je. Haha. Sampai satu tahap doctor bagi aku ubat hypertension. Time tu aku tgk ubat tu, aku menangis. Kwn2x nasihat suruh mkn sbb ikutkan aku, aku xnak makan. Tapi dorg kata aku boleh fit..kat sana aku sebagai pesakit preclampsia ke apatah namanya. Aku makan then aku nngs sorg2x. Suami nampak aku mengadu sambil teresak2x "dorg sampai bagi ubat hypertension kat wirda, wirda tak sakit laaa" hahaha lawak mcm org gila pun adooo bila igt balik. Suami pujuk, klu aku mcm ni lagi teruk blood pressure aku. So aku try calm down and anggap ni semua nak selamatkan aku and baby. Ptg nurse dtg dia kata mcm mana ni wirda? Tekanan awak turun naik ni. Aku jwb tadi dh turun. Ceh ceh konon dpt pujuk doc nak keluar. Then dia jwb itu sbb awak dh mkn ubat. Terus aku diam. Lagi satu saya tak berani bagi awak balik sbb darah awak bacaan 359. Org panggil uric acid which means placenta tak berfungsi dengan elok utk supply food dekat baby. Oh bila melibatkan baby terus aku risau. Tapi dia kata tak tinggi sgt sbb dia xleh lebih 350. So esok pg kena amik darah lagi check bacaan. Okay fineeeeeeeee 😔
So kalau sesapa jumpe aku depan2x masa aku tgh sarat, perut mmg besar org igt dh 3kg kot baby dalam ni. Tapi sbnrnya baby kecik je. Sian dia aku mkn dia xdpt pun apa yg aku mkn. Wuwuwuwuu selama ni igt dia bahagiaaa dpt mkn sedap2x. Sorry sayang :'( 

bila darah kali kedua dah diamik, doctor dtg dengan muka serius nak tak nak awak kena deliver baby sebab bacaan makin tinggi 395. Klu lebih 400 ke 420 tu dh bahaya dekat baby and tak boleh induce. So dia suruh aku g bilik treatment untuk scan baby. Bila staff nurse bawak aku, doctor check jalan kata tak bukak lagi, nak dijadikan cerita scan machine tu pulak xde. Ada org guna. Then doc dtg kt aku, keputusan tak berubah u still kena deliver baby tapi kita tak tahu lagi bila nak start induce awak. Kejap lg blh? Aku tergamam, takutnya nak kena induce. Aku taye doc boleh normal tak? Yes kita target normal tapi setiap org ada chance 20% untuk ceaser. In shaa Allah selamat. Pastu aku cakap aku takut, dia pun kata mcm mana pun baby kena deliver, xpelah esok pg kita induce awak. Bagi awal relax makan2x dekat bwh dengan suami. Aku pun okayy la! Esok pg pun esok laaaaaa janji bkn skrggg xready oiii.haha.


sehari sebelum induce. rindunyaa perut boncitt tuuuu. haha. Pipi pun labuh! Tapi skrg dh selim. Manjaaaaa kaseh! Haha

so mmg tak lena tidur mengenang nasib nak tahan sakit tuuu. Lepas subuh je, dtg midwife nak masuk ubat. Hmm, menggigil kaki ni takut puye pasal, dia suruh tarik nafas. Then dia masukkan ubat tu dia pesan jgn bgn selama 1 jam. Nak mengiring boleh. Aku cam confused lg tu ke induce? Aku taye midwife lepas dia masukkan ubat, td tu ubat untuk induce ke? Then dia jawab haah. Klu ada rasa sakit contraction bgth ye.. Aku rasa mcm eh kenapa tak sakit sgt? Rasa mcm kena seluk utk check jalan. Alhamdulillah rezeki aku. Lepas 10 minit dh rasa contraction dia. Lepas je 1 jam, dia buat ctg 30 minit lepas habis je ctg aku bgn berjalan, ketuk ketampi banyak kali. Itu je yg aku buat utk cpt bukaan jalan. Bila solat sujud selagi mampu dan doa banyak2x supaya dapat bersalin normal. Tgh hari check jalan, midwife tu buat muka kecewa. Baru 1 cm. Allah aku rasa mcm kecewa sgttt sgttt. Induce kali kedua menanti ptg tuu. Esok pg check jalan bru 2 cm! My last chance induce kali ketiga, kalau tak bukak jugak terpaksa ceaser. Tapi induce kali ni sakit contraction makin kerap, sakit sgt2x. tak tahu nk describe sakit tu mcm mana. Dia mcm rasa senggugut tp senggugut yg dasyat sbb terasa smpi ke pinggang dengan baby mengeras.Masa tu suami lak keje so mak mertua jaga kan. Aku genggam sekuat hatii bantall menahan sakit sbb tak leh bangun 1 jam + ctg 30 minutes. Hmm, seksa ya amatt. Bila dia bukak jeee aku dh tak tentu arah berjalan sana sini, habiskan air zam zam and kurma..menggigil2x tgn makan kurma, aku buat posisi yg blh kurgkan contraction. Nasib mak mertua ada urutkan pinggang, legalah sikit rasa. Sampai satu tahap, aku dh tahan rasa nak berak, aku g toilet tapi tak rasa nak berak, menahan contraction dalam toilet aku genggam besi kt dlm toilet tu, masa sakit tu mmg tak ingat apa dah. zikir bnyk2x tak lupa doa dipermudahkan. Lepas tu aku check keluar darah. Aku ckp dgn ibu ada darah keluar, ibu bgth staff nurse then dia dtg nak tgk darah tu. Aku cakap aku dh basuh, dia suruh aku pki pad and tunjuk dkt dia. Allah seksaa oiii tgh sakit cmni nak pki pad bagaii. Sbb aku rasa nak meneran jeee tak nak benda lain. Hahaha. Bila dia dh tgk darah. Midwife dtg check jalan dah 4cm. Terus tolak labour room, siap tanya puan nak jalan ke nak pakai wheelchair. kalau aku berjalan takut tak sampai je labour room.haha. jalan pum dah xlarat sgt time tu. Nak pulak mlm tadi tak boleh nak tido, so mengantuk.Sempat msg suami suruh balik, tapi klu aku xmsg pun ibu mesti suruh balik kan.haha. tapi masa tolak labour room aku dh xpk apa dah, sbb sakit sgt sgt. Atas wheelchair tu pun aku meneran :p 

sampai dalam labour room, doc zalina dtg dan dia suruh sedut gas. Dia check baru 5 cm. Ngam ngam suami sampai! Terus genggam tgn dia sekuat hati. Dia bg kata kata smgt and ada dia buat lawak tapi dia igt aku nk layan? Hahaha. doc kata jangan teran dan time tulaaa aku benci ctg.seriously. aku taye nurse tu bape lama kena psg ni, sampai bersalin puan. Haaaaaa? Ok xpe taye lg bape lama nak kena tggu? dalam 5 6 jam. Biasanya 1cm 1 jam. Haha..aku dah merengussss haha sbb ya Allah lamanyaaa. Dlm hati terdetik nak mintak ceaser je nih klu lama mcm tu. Kahkah. Lepas tu doc kata awak kena amik ubat tahan sakit atau epidural. Aku dgn lemah and rasa mengantuk geleng kepala. Doc cakap wirda awak jangan degil. Awak kena pilih salah satu, sbb awak ada darah tinggi blh fit nanti. Aku tak jawab pape, suami tanya epidural tu apa wirda? YaAllah, aku lupa nk jelaskan kt dia masa mengandung. Asyik dengan cara nak kurangkan sakit contraction je.hahaha. so aku xjawab soalan dia sbb aku syok meneran sikit2x. Doc buat keputusan bagi aku ubat tahan sakit. Woii besarr oii jarum dia. Tapi seriously lah tak tahan pun sakit tuuu. Cost ubat tu rm1k++ kot. Tak tahu la mgkn xlut dengan aku kot. Aku dah mamai, tak sedar bila masa suami keluar sekejap (sbb mak citer suami keluar bgth doc gak bg teran lagi). Aku teran jugakk sbb mmg rasa nak meneran sgt. Xtau mcmne nak handle tak meneran tu. Sampai doc kata wirda jgn teran, awak kena ikut arahan. Aku sedut gas tuuu dalam2x masa nak hembus tak leh sbb nak meneran. Hahaha. Gas tu mmg buat rasa mengantuk plus ubat tahan sakit td. Pandangan aku kabur muka suami pun aku xnampak sgt kabur, aku mcm dlm dunia aku sendiri. 

Tengah syok meneran sikit2x, terdetik nak check kt bawah. Sekali dah rasa kepala baby!!!! aku rasa lembut and licin. Aku confident tu kepala baby! Aku ckp ngan suami wirda dh rasa kepala baby. Panggil doc cepat. Panggil doc!! Haha. Terus kelam kabut panggil doc, time tu tak sedar apa sbb mengantuk sgt. Doc dtg tgk terus buat persiapan. Doctor duduk depan aku, dia cakap "haa teran la, tadi awk nk teran sgt" haha aku rasa bebetul tercabar. suami jalan kan tugas asyik pesan jangan angkat punggung. haha sebab aku pesan nanti tengah sakit tak ingat apa, so ingatkan benda ni. haha Aku tggu contraction dtg n rasa nak meneran tu dtg terus aku teran sekuat hati terasa kepala baby keluar. Kali kedua terus semua badan keluar. Satu je terpacul dari mulut aku Alhamdulillah! 3 December 2015, 11.05 minit pg lahir seorg bayi lelaki anugerah dari Allah dengan berat 2.39kg. tak payah tggu 5 6 jam pun. Tak sampai sejam je kot rasanya aku dlm labour room. Syok gila rasa baby keluar hilang 100% sakit yang bagai nak gila tadi.haha. suami kiss dahi seronok tgk baby dh keluar. Aku sentuh dia atas dada, licinnn haha.


fresh from ovennn hahaha. alololo muka dia! gigit kangg. rindunyaa time ni. baru lepas bersalin suami tolak wheelchair pergi susukan anak. dia kena tahan sebab below 2.5kg but Alhamdulillah sihat and free from jaundice! syukurrrrrr.


Rupanya baby dah terbelit tali pusat 4 lilitan dan yg doc terkejut tali pusat dia panjang sgt 74cm..selalu dia jmpe 45cm je. Mmg baby keluar tak menangis. Senyap. Bagi dia oksigen kottt bru dia merengek nangis. Lepas dah settle baby nangis dia dh berak kencing. Doc datang kt aku dia kata nak jahit sikit, dah bius jahit tak rasa apa punn. Syok tgk suami dukung and azankan baby. Bulat mata diaaa melilau tgk sana sini. Hehe. Pengalaman yg tak akan dilupalah. so cuba bayangkan kalau masa tu doc jadi scan aku? mesti immediately kena ceaser sebab tali pusat dah terbelit kt leher baby. Alhamdulillah Allah panjangkan usia anak syurgaku, dengar doa aku supaya semuanya selamat. kenapa aku tak nak ceaser sgt sgt? normal, semua ibu ibu yang mengandung doa nak normal, so selagi mampu berdoa, selagi mampu untuk normal, kita cuba yang terbaik, andai kata dah takde rezeki, aku pun akan berserah jugak, janji baby selamat. kan? :)


officially in one year dapat title jadi "isteri" dapat "suami" and sebagai penutup 2015 "ummi" & "abi" kepada anak syurga ni . Alhamdulillah. rezeki dari Allah :)


Mohamad Zharif Naufal bin Mohamad Sabri

Zharif = Cerdik, tenang
Naufal = Pemurah

In shaa Allah semoga membesar seindah namanya, menjadi anak yang soleh, dengar kata, baik, taat pada perintah Allah, taat dan hormat kepada ummi abi dan orang sekeliling, rajin membantu orang, disenangi orang sekeliling, membesar dengan sihat dan cargas!


nahhhh belanja mata bolatttt dia satu! hehe

so ini adalah pengalaman aku. setiap orang pengalaman dia lain lain. Kepada ibu-ibu yang mengandung anak pertama, aku sure mesti perasaan takut tu menghantui diri korg. Sbb nk xnak korg akan alami. Tapi ingatlah sakit tu penghapus dosa dosa kita. Itu bahagian dia dan kau ada bahagian kau. Allah Maha Adil. Allah bg rasa sakit tu kena dgn kemampuan kita. Just korg kena kuat je jgn menangis and meraung2x masa sakit tu. Aku sendiri pun igtkan diri masa tgh sakit jgn manja jgn manja. Kuatkan diri! In shaa Allah dipermudahkan. Doa banyak2x. Sekejap je sakit tuu. Kuasa Allah bila baby keluar hilang terus sakit tu. Lupa dah sekejap yg korg tadi sakit bagai nak gila menahan sbb dh tgk anak sendiri atas dada.

Thanks to Dr. Zalina and staff nurse dekat KPJ Ampang Puteri!

Sehari selepas bersalin, doc bagi iols balik. YaAllah happyy sgtttt! Tak sabarr nak keluar hospital sampai baby tak discharge! Hahahahaha. Nak sampai umah hospital call bgth baby belum discharge tu, nasib baik ada nurse dtg rumah, suruh dia paskan document baby untuk surat beranak dan lain lain. Hehe. Sampai umah masuk bilik, rasa syahdu sgtt bru rasa bergurau dengan suami baling2x bantal dan apa yang patut, skrg berdiri sebagai ummi dan org berpantang. Terkepit2x i jalan takut jahit terbukak.haha. tp skrg dah lajuuu dah sbb rasa jahit dh baik. Lol

sampai sini jelaaaa entry untuk kali ini. nanti akan update lagi klu klu zharif dpt adik! kahkah okay melawak! nantiii klu rajin akan update entry2x yang tertangguh ;D

Thursday, November 19, 2015

PART 1: SANDING - 31 JANUARI 2015 -

Assalamualaikum

cerita pasal nikah dah lepas. ni share untuk sanding pulak. lepas akad nikah, semua cepat-cepat balik rumah masing-masing untuk preparation sanding pulak. akad nikah pukul 9 sepatutnya, dah tunggu, dengar sikit apa yang tok imam cakap kul 10.05 minit pagi baru sah. hewhewhew. 

so majlis start pukul 12, memang tak sempat la nak bersweet dengan suami time tu. lol. haha
rumah kitaorang dekat je, dalam tak sampai 10 minit dah sampai. so balik-balik sempat makan sikit kemudian terus make up. make up untuk sanding aku amik dari kawan aku punya kakak. dia make up aku suka sbb natural look. lagi satu make up yang dia guna kat kita semua yang branded mcm mac, so very long lasting tak payah nak touch up lap lap pun even aku punya majlis outdoor dkt kawasan rumah, dengan panas semua make up boleh cairkan, tapi dengan dia make up maintain je, so memang berbaloi. boleh try check dekat IG/FB " makeupbyprincessteyn " kalau ada yang still mencari juru mekap untuk majlis anda nanti :) 



bila orang cakap pengantin lelaki dah sampai, aku usha kat bawah. ramainyaaaaa rombongan. memang tak sempat nak cari laki sendiri time tu. tengah kelam kabut and nervous, sebab masa tu takde org yg nak teman aku. takkan aku nak jalan sendiri suka hati pergi sambut pengantin lelaki kan. hahaha. tapi nasib baik bridesmaid semua ada dia cool kan aku, lepas tu dah turun, tunggu la org tua yang arahkan aku, tapi tak jumpe semua sibuk dengan tetamu., hahaha. kesiannya kat akuu, muka aku dah gelisah dah time tu, rombongan lelaki lak dah tunggu lama tengah panas, aku lak jenis tak suka orang menunggu2x niaaaaa, hahaha. bukan gelojoh eh. so aku jalan slow-slow dulu kt rombongan lelaki baruu la nampak mak and mak sedara follow aku jugak.



Photobooth dari Eff Ryn Creation



candy buffet by my sister and sister in law. thank you so much! (jimatttt hokeyyy)


masa dah sampai kat suami, salam suami, tetibe. eh sapa pengapit lelaki???? hahahaha! aku dh segan, memang aku takde tentukan sapa pengapit lelaki, kira mcm sapa aku nampak aku nak redah la. so pilih cousin aku, tapi time tu dia pulak hilanggg, so terpaksa sepupu laki aku yang sebenarnya dari rombongan tersebut ganti! haha. tak pasal-pasal kena jadi pengapit, pengapit perempuan aku amik je sesapa dari bridesmaid aku tu, senanggggg ceritaaa. dengan paksa rela cousin laki aku jadi pengapitt. haha. sorry laaaa :D


sampai je akt suami, salam and tarik dia masuk! *EH! ;p

sampai kt pelamin, satu hal pulakkk. aku dah blur lelaki duduk belah mana. last-last main duduk rupanya terbalik kedudukan. hahaha. lepas makan beradab tu baru betulkan kedudukan yang asal. adudududuuu, memang kelam kabut tau tak. dah la malam masa majlis tu, semua benda dah settle, last-last aku baru teringat sesuatu. iaituuuuuu bunga tangan konon nak fresh flower lupa nak settlekan 1 hari sebelum majlis. kononnya plan nak pergi beli sendiri and gubah sendiriiii tapi sebab kelam kabut dengan masalah cuaca pada sehari sebelum majlis, ada drama air mataaa lagi tau. so terus lupa. terus mesej bakal suami time tu pinjamkan bunga dari kawan dia. haha. nasib baik la kawan dia ada. kalau tak rasanya memang kosong la tangan aku masa majlis tu :p 




bersama bridesmaid dan pengapit :'D


bersama ayah dan ibu mertua :)


 bersama ma dan abah :)


my family

  kak aprah dan suami pun adooo!

 dak group iols kat kelas uitm puncak alam. tengkiu dtg!

ekin, dhiya and ngiree kawan dari uitm segamat kecuali dhiya dari unikop. hehe.

btw banyak gambar kawan-kawan yang sudi datang, ni randomly kita pilih memandangkan internet pun mcm siput jugak.haha. terima kasih yang sudi datang belah iols wlupun bnyk kekurangan kt majlis tu :"D


acah-acah sweet la ni kan? lol :p


 thank you bridesmaid on that day :')

cake cantik dan sedap dari hasil tangan kak ipar! superbbbbbbbbb!

Alhamdulillah dalam pukul 4 lebih ke pukul 5 majlis berakhir. tetamu dah surut, aku kepenatan, naik atas tukar baju sambung makannn haha. laki ai dia tolong bersihkan kawasan rumah tu. terima kasih tetamu kawan-kawan yang sudi datang kat majlis yang serba sederhana aku tu. mohon maaf jugak la atas kekurangan.

seronok dapat jumpa kawan-kawan. yang dah bertahun tahun tak jumpe pun ada yang sudi datang, jauh-jauh pun datang. terharuuu, 


drama air mata sehari sebelum majlis? haha. nanti aku ceritakan next entry! memang sedihh dan piluuuu. wahahahaa. 


sekian dari mak jemah :p

 oh henna ni dari nedhenna boleh search dekat ig :)


pelamin by pelamin.gubahan.nida jugak boleh search dekat ig :)


photgrapher by Munaphotography pun di IG! hiks :)



Sunday, November 8, 2015

Akhirnya, dah jadi isteri.

Assalamualaikum

walaupun dah hampir setahun aku jadi isteri orang, tapi semua tu masih fresh lagi dalam minda ni. mana boleh lupa sampai bila bila kan saat kita diijab kabulkan. Saat kita menjadi isteri kepada seseorang yang kita sayang. harharhar. gelimaks noks :p baru sekarang ada masa nak update, nak share and lebih kepada nak simpan secara soft copy dalam blog kesayangan ni. So maybe nanti satu masa anak ai boleh baca balik mcm mana perjalanan ummi and abi dia nak kawen. haha

31 Januari 2015
tarikh persetujuan antara kedua belah pihak. tarikh kitaorang jadi suami isteri. Sepanjang masa yang ada untuk persiapan sebelum tarikh nikah tu, aku buat sendiri plus pertolongan keluarga dan kawan-kawan. Masa tu aku belajar kat puncak alam semester 6. So aku kena manage masa untuk belajar and masa untuk preparation. Alhamdulillah, Allah mudahkan jalan, semua tempah (sebab kena dengan bajet). Yela masa tu kan belajar lagi, mana nak dapat duit nak buat mewah-mewah, bila ada sorang ni baru nak start business, dia offer harga mmg kena dengan budget terus aku grab. hehe. sekarang business dia semakin maju. Alhamdulillah. 

So sebelum nak menanti tarikh nikah, nak feeling "bride to be" kononnya aku kena hadap final exam. so feeling tu takde sangatlah sebab aku tengah fokus untuk habiskan exam cepat-cepat. 2 minggu sebelum majlis, exam habis, time tu la aku mula feeling nervous la, sedih, happy, kadang eh betul ke apa aku buat ni? haha, its okay la. tu perasaan normal yang akan semuaaaaaaaa bride to be rasa :)

kitaorang (i and husband) masa tu sama-sama counting days. haha. kononnya tak sabarrrr la nak kawennn uolsss. sapa tak seronok bila mak pak kasi kawen! hikhikhik. 

malam nikah tu, bewarz (bridesmaid) datang rumah untuk berinai. tapi malam tu aku tak boleh tidur langsung. weiiii, nak jadi isteri orang kotttt, mmg tak leh nak percayaaa sgt sebab lepas tu ada tanggungjawab baru, ada teman tidur :p kau tak nebessss ke?haha 


muka kenapa tah macam tak puas hati dengan tok imam tuh. haha


yeayyy dah halal! :p


batal air sembahyang :')

so lepas akad nikah, terus majlis sanding belah aku. tak sempat la nak berposing sweet sweet dekat pelamin, sebab masing-masing kejar masa nak bersiapkan. lelaki senang je, kita perempuan ni nak make up itu ini kan. hihi. so gmbr kat masjid je nikah. nikah diadakan dekat masjid bandar baru ampang, dekat nagn umah, jalan kaki pun sampai :p 

perasaan masa tengok bakal suami masa pagi tu, dup dap dup dap sengihhhh je. haha. so mestilah puji bakal suami sendiri handsome pagi tu :D 

nampak relax tapi dalam hati masing-masing nervous. lelagi orang lelaki la kan sebab dia yang nak melafazkan akad nikah tu.

8 tahun kita kenal, bercinta bagai nak rak. orang ramai cakap jodoh panjang, padahal macam-macam hal dah berlaku, akhirnya semua dah tertulis. Alhamdulillah, happy dapat jadi isteri awak. semoga hubungan kita kekal sampai syurga, semoga awak dapat jadi suami yang penyayang, abi yang the best untuk anak kita :p and sama-sama lengkapkan mana yang kurang. 

malu nak cakap lebih-lebih. i love you je la husband. hahaha :p

next entry cerita pasal sanding pulak :) 





Saturday, February 28, 2015

#Blogger talk: Kawan di Sosial Media

Assalamualaikum readers! 

Walaweyyy lamaaa gilaaa tak berbelog. Banyakkkk sangatt sangat laa yang aku nk share dengan korg semua sebenarnya. Especially yang penah follow blog aku n baca blog aku. Hikhik. Tapi takpee kita hold duluuuu citer tu sebab skrg niii gang Sahabat Blogger dah adakan segmen baru. Aku setuju sangattt sbb baru naik mood nak berblog macam zaman 2010, 2011 dulu.hehe 


Tajuk minggu ni untuk blogger talk ialahh KAWAN DI SOSIAL MEDIA :)
bila kau dah sign up facebook, twitter, instagram,blog confirm kau akan jumpe golongan sosial media ni.haha kau tak face to face pun dengan dia. Tapi kau dah jadi kawankadang2x baru 2,3 hari kenal kat facebook dah boleh ngam maybe sebab minat yang sama atau satu kepala la. Leh masuk orang kata kan. bila dah ngam mula la n jumpa semua last last jadi bestfriend. Hehe. Suwitkan? 

Kawan sosial media aku mostly kenal dari berblog. Dulu zaman blog tgh up, dari situ la active n join gibe away bagai. Tak lupa aku pun ada jgk buat contest give away. Hadiah akutime tu contact lens. Sebab dulu aku jual contact lens korea. Tak lupa jugak penah jadi sponsor utk giveaway org lain.haha. tp tak bape lama semua sepiiiii. 

Antara kawan sosial media yang aku dah jumpe mcm nadia khan. NK ni kenal kat fb sbb dia cantik. Tup tuppp masuk diploma satu kolej. Terus jadi kawan and guess what tak lama lagi dia nak naik pelamin tewww.hehe. irine nadia, kenal dia dr zaman myspace kwn kpd kwn ai. Hari ni opening butik diaaa frust tak dapat pegiii. Kak fatin liyana penah jumpa masa wedd irine. Ksp amal khairul pen merah penah jumpaaaa masa tgh active berblog. Dulu ksp n amal rajin jgk dtg unikop lepak2x dgn dorg. kawan-kawan masa tengah active jadi talent dulu. G photoshoot kt outdoor. Tapi semua cam aku cakap la dah sepim ke aku yang menyepi? Haha. Tapi ada sorg aku dulu rapat gak dengan mamat ni dulu masa belum tunang n kawin. Eh dh kawin? Hahaha. Cisss, amin. Aku pung pang pung pang kat whatsapp fb twitter je. Jumpe tak penah2x lagi. Haha. Asal nak jumpa xde dapattttt ada hal la itu la ini la.haha

xpelah yang penting, kita penah kenal dorg. Satu kenangan. Yang kekal jadi kawan tu satu bonus untuk kita!  :)

Aku rasa sampai sini dulu entry untuk segmen ni. Ni pun update pakai handphone dalam kereta. Skrg dh sampai pd.gigih jugak update sebab hari ni last update untuk segmen ni. Kang xsempat join pulakkkk.haha


See youu again! Thanks for reading! last but not least let get to know each other again 😊

Sunday, September 28, 2014

WIRDA NAK KAWIN?

Assalamualaikum

bercinta sudah, tunang sudah. kawin je tak sudah-sudah lagi ni. hmm, jalan cerita hidup seseorang tu kan tak sama. papepun, beruntungnya sapa yanng bercinta lepas kawin tu :) 

takpelah, nanti lepas kawin, ai suruh suami ai ngorat ai balik untuk bercinta balik. banyaknya balik aku, jangan terbalik sudah la kan. hehe

okay sebenarnya, wirda yang gedik selalu photoshoot, muka nak sentiasa bajet lawooo, yang suka cerita pasal kisah cinta dia kat belog ni, dengan lelaki sama akhirnyaaaaaaa, nak tawen dahh. 
yeay yeay kita nak kawin dahhh, lama tauu tunggu nak settlekan hal kawin bagai ni. tudiaaa sekali dapat tarikh, hmmm takut and tak sabar pun adoo. tak sabar bukan gelojoh tu uols ni. tak sabar nak pakai baju kawin je. lol. tak la, tak sabar nak ada pasangan halal. nanti semua benda pahal. ehem ehem :D

so far, ada lagi kurang 4 bulan majlis aku. hmm, nak jemput rakan blogger  semua ada ke yang kenal aku? haha. so aku jemput kat blog je la. lagipunn kan kan, majlis belah aku buat kecik kecik and yang mampu jeee awak awak semua.. yang mana  contact selalu tu, mesti lah kita jemput :)

persiapan? sebab tarikh ni pun tak jangka awal sebenarnya, mak ayah pun bising budak2x ni nak kawin awal. haha. bukan ai, tunang ai. ai bolehh sabar lagi. lol. so baju, pelamin semua tu dah ada. photographer pun Inshaa'Allah ai amik dalam kalangan blogger jugak. hehe. 

cuma pening sikit pasal doorgift ni. demand tinggi, tapi nak save cost. acaner tuuuu? hahaha. so masih sampai sekarang tak fikir lagi. bulan 11 n 12 ai dah busy nak exam. eh budak sekolah lagi rupanyaaaaaaa, so dalam bulann 10 kalau boleh KALAU boleh nak settle la booking2x ni, tinggal nak buat utk yang kecik2x je la. tapi tengok la macam mana. 

baju nikah pun tak hantar tailor lagi. sebab tailor kata hantar bulan 11 pun sempat. okay relax la situ. baju sanding asalnya nak buat je, tapi fikir henampuluhlimakali macam membazir pulak, sebab at the end kalau takde orang nak sewa,, aku kena simpan dalam gobok (almari, betul ke aku eja org johor cakap tu?) sampai la anak aku dah habis PHD. wah gitewww. so kebetulan my wedding dress yang terlampau lampau aku sukaaa tuuu tengah wat promosi. rezeki aku, esok jugak bayar  untuk baju tu. fuhhh! settle dah.hehe

sekarant ni, aku tengah dalam usaha nak mencantikkan diri. hehehehehehe. nak dekat kawin baruuuu la sibuk nakk cari product apa bestt, nak jaga pemakanan, nak jaga body, nak jagaaaaaa untuk bakal somi ai la. lol. 

so sekrang ni, dah start diet. 5 hari diet, 2 hari cheat day. tak tahu la berbaloi ke idokkk 5 hari aku tu. muaahaha. next month fitting baju, so aku harap aku dapat la berat badan yang aku inginkan. 

dalam kekalutan, aku bahagia, sebab akhirnya aku dah nak kawin. yang paling penting, dengan lelaki yang memang aku sayang gila dekat dia. tak pernah sangka akhirnya dia jodoh aku. aku just harap doa kalian yang membaca ni yang baik-baik saja. doakkan aku dan pasangan bahagia selamanya, serta majlis kami berjalan dengan lancar. sekarang ni dalam proses persiapan duluuuu :) 

sejak dua menjak ni kitaorang selalu imbau kenangan dedulu, macam tak percaya, akhirnya pung pang pung pang, nahhhhh tu jugak la bakkal somi n isteri kau. hehe. 

Thursday, July 17, 2014

KONGSI KEBAHAGIAN

Assalamualaikum

    Hidup bukan hanya membahagiakan diri sendiri, tapi berilah kebahagiaan itu kepada orang di sekeliling kita kerana kebahagiaan itu akan bertambah ketika dibagi.
 
        aku taklah pandai nak bercakap pasal kehidupan, tapi aku suka ambik ayat-ayat yang positive untuk serapkan dalam diri sendiri. dengan harapan aku akan sentiasa perbaiki diri aku dari masa ke semasa kearah kebaikan.baik itu datangnya dari hati yang ikhlas. selagi mana kau mampu ikhlas dengan perbuatan kau ke arah kebaikan, Inshaa'Allah, baiklah disisi Allah dan manusia. tapi kita sendiri perlu ingat, yang keikhlasan seseorang itu bukan orang sekeliling yang tentukan, hanya Allah sahaja yang tahu keikhlasan seseorang, jadi mari kita ubah diri kita untuk tidak mempertikaikan keikhlasan seseorang! tapi untuk keselamatan diri sendiri, kita amik inisiatif dengan berhati-hati atau berjaga-jaga. jangan jadi jaga pulak dah aku kata berjaga-jaga ni :D

bila aku renung balik orang disekeliling aku, banyak kata-kata aku yang buat mereka salah faham, tersinggung atau terasa hati. sungguh, kadang kita tak fikir sebelum bertindak dan bercakap atau kadang-kadang kita "sengaja" melakukan hal tersebut untuk kepuasan diri sendiri. aku bukan manusia yang sempurna, aku melakukan banyak kesilapan. tapi bila aku sedar, kalau kita buat salah dengan orang, kita kena minta maaf dengan orang tu aku cuba untuk perbaiki diri. ya, kadang aku terkeluar dari landasan, tapi aku cuba fixed kan balik. penawar dia bagi aku adalah, sentiasa ingatkan diri sendiri dan muhasabah diri. 

mungkin kita ada alasan kita sendiri, kenapa dan mengapa kita bertindak sedemikian, kita menunjukkan sifat pentingkan diri sendiri. mungkin kita ada alasan yang kita rasa kukuh. tapi sebenarnya, takde alasan untuk kita menyakitkan hati seseorang. bila kita sakitkan hati orang, jiwa kita tak tenteram, syaitan terus menerus menghasut untuk kita melakukan lebih dan lebih. sampai kita lupa, perbuatan kita itu dicatit dan akan dipamerkan "di sana" nanti. istighfar, lawanlah hasutan syaitan itu. 

jadi kehidupan ini, bukan untuk kepentingan diri sendiri. bukan untuk memuaskan nafsu sendiri, bukan untuk mencapai keperluan sendiri. berkongsilah dengan orang sekeliling, Inshaa'Allah kebahagian kita juga akan bertambah. even, mungkin kita dalam kesedihan, tapi bila kita buat seseorang itu ketawa, tersenyum, Allah akan terbitkan satu rasa bahagia dalam diri kita yang sedang berduka. betapa pemurahnya Allah s.w.t :')

mungkin seseorang tu ada membuat kesilapan dekat kita, tapi pilih :-

 keburukan balas dengan kebaik = kebaikan
keburukan balas dengan keburukan = bertambah buruk
kebaikan balas dengan kebaikan = bertambah baik 
kita sendiri dah ada pilihan, yang mana kita nak pilih kan? :)

hati yang bersih, jiwa yang tenang akan menghasilkan tindakan yang positif. so clearly, kita kena bersihkan dari dalam. belajar perlahan-lahan untuk bawa orang sekeliling happy dengan kita, lama-lama kita akan rasa sesuatu yang sangat menyeronokkan, sampaikan MUNGKIN orang takkan perasan, dalam kita membahagiakan mereka, sebenarnya kita punya masalah sendiri yang mungkin belum dapat diselesaikan. its okay, masalah dengan kehidupan tu sebenarnya kalau kita tengok, sebagai persinggahan untuk "test" kita. iaitu, ujian dari Allah. maka, bila Allah turunkan ujian dalam apa jua bentuk permasalahan, pasti akan ada jalan penyelesaiannya, Allah takkan tinggalkan hambaNya keseorangan berhadapan masalah tanpa menyediakan penyelesaian. cumanya, kita kena sentiasa ingat padaNya, berdoa dan berusaha semoga diberi petunjuk dan jalan yang mudah. Inshaa'Allah :) 
 
kehidupan itu juga satu pengorbanan :) 
 
 

Wednesday, July 16, 2014

Happy birthday my fiancee :')

Assalamualaikum

dah habis belum uols semua meroyan pasal hakak peugeot tu? haha. seriously news feed aku penuh dengan kes dia je. lelama bila aku tengok balik renung balik, Alhamdulillah la aku xshare, just update status yg aku kenal la jgk akak tu sbb dlm friend list fb kan. sebabnya, klu hakak tu dah minta maaf dekat uncle tu, uncle tu pun dah maafkan, mcmne uols yang mengutuk mengeji dia tu pulak? kenalah mintak maaf kan? so kesimpulannya, senangnya nak buat pahala, senang jugak nak buat dosa . dari kita yang xde dosa pasal benda tu, dah tercalit terpalit kan. so, better inbox mintak maaf kat hakak tu :) 

alamak, janganlah marah aku pulak pasal intro aku macam gitu, just my 2cent. *nak jugek* haha. okay dah tutup cerita. aku just nakfeeling sengsorang ni. ;D

hari ni genaplah, encik tunang kita 24 tahun. dah besar panjang dah dia. dulu kenal masa umur 16 tahun, dari budak nakal, terus jadi abg machoo. kau hado? kakaka. *lempangmukasendiri*

happy birthday abggg! 
wirda merangkap your lovely fiancee, your bestfriend, your girlfriend xkurang jugak your sweet enemy doakan abg sentiasa dilindungi, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik (semoga selsema tu cepat baik,esok mc je abggg) haha, dan yang penting semoga sentiasa la sygkan family dan wirda ni. kalau tak sayang kita jumpe dekat kedai mapeley kita settle face to face kat situ. hahaha. 

thanks sebab selama ni memang SABAR sangat dengan wirda. (rasanya mmg kita dua saling bersabar kan?) haha. tahun lepas, surprise + hadiah kan? haaa tahun ni, i kasi kasih sayang je kat you. itu memang tak ternilai punya. hewhewhew.

laka-laka awak yang kaler kaler itew punya hari-hari tau! :'P
selamat haghi lahir lagi sekali!

p/s: bukan mudah untuk puaskan hati semua orang. so, better stop thinking what people think about you^_^